Vrij-spraak: Lezing over Michel de Montaigne door Ann Meskens

Bron foto: http://www.nwscc.edu/english/101/Process%20Instructions.htmMaandag aanstaande gaat alweer de derde van een reeks lezingen door over filosofie en levenskunst, georganiseerd door Vormingplus, het vrijzinnig centrum Mozaïek en de Kortrijkse bibliotheek.
Ditmaal verzorgt Ann Meskens een inleiding tot de denk- en leefwereld van de bijzondere renaissancefiguur Michel de Montaigne (1533-1592).

Terwijl de godsdienstoorlogen woeden in het zestiende eeuwse Frankrijk trekt de edelman Michel de Montaigne zich terug in zijn gerieflijke kasteeltoren om zich te bezinnen over de kernvragen van het menselijk bestaan. Hij doet dat op een heel eigen wijze, niet bezwaard door de systematiek en het Latijn van de middeleeuwse scholastiekers, maar in een sierlijk Frans en in de stijl van het lichtvoetige ‘essai’: een korte verhandeling waarin argumenten afgewisseld worden met gevleugelde citaten en sappige anekdotes.

Vaak is het onderwerp uit de titel van zo’n ‘probeersel’ niet meer dan een aanleiding, waarbij de hoofdzaak wordt overwoekerd door overpeinzingen van de meest uiteenlopende aard. Opvallend is de wereldse, haast naturalistische blik die Montaigne daarbij aan de dag legt. Bij hem primeert de lichamelijke mens boven het geestelijke construct van de middeleeuwers. Zo schrijft hij over banale dingen des levens als nachtrust, eten en drinken, seksualiteit en allerhande kwaaltjes (zoals zijn kaalheid en zijn nierziekte).

Hoewel hij een van de eerste exemplaren van zijn gebundelde essays cadeau deed aan de paus, hoeft het niet te verwonderen dat Montaigne een kleine honderd jaar na zijn dood op de kerkelijke index wordt gezet. In naam katholiek, toont de sceptische Montaigne zich in zijn adviezen voor het goede leven immers eerder een epicuristisch levensgenieter. De weg naar het geluk loopt niet via de geestelijke contemplatie, maar via een beheerst gebruik van de zinnelijke vermogens! Overal aanwezig is Horatius’ ideaal van een ‘verborgen leven’, dat de mens toelaat te genieten van de kleine dingen…

Een korte voorstelling van de spreekster (en zelfs een inleidende tekst over Montaigne) is te vinden op de webstek van het tijdschrift De Brakke Hond.

Lezing door Ann Meskens: Michel de Montaigne, filosoof of/en levenskunstenaar? - 29 maart 2010 van 20u15 tot 22u - 8 EUR - Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk - info en inschrijvingen via 056 26 06 00 of info@vormingplusmzw.be.

0 reacties:

Een reactie posten