Eerste krant op digitaal papier

De Franse uitgever Les Echos beweert een wereldprimeur te hebben met de uitgave van de eerste, dagelijkse krant op elektronisch papier. De uitgever liet twee verschillende apparaten ontwikkelen voor het bekijken van zijn 'e-paper'.

De goedkoopste lezer komt van het Franse bedrijf Ganaxa. De e-reader weegt 174 gram, heeft 64MB intern geheugen en kan met een flashkaart voorzien worden van 512MB externe opslag. Inclusief een jaarabonnement op de Franse krant kost het apparaat van Ganaxa 649 euro.

iRex iLiadDe tweede lezer voor elektronisch papier komt van het technologiebedrijf iRex. De 400 gram wegende iLiad heeft een 8inch-e-ink-scherm van Philips, 128MB geheugen en een wifi-module voor het ontvangen van nieuwe content. Les Echos vraagt in combinatie met een jaarabonnement 769 euro voor de iLiad.

Beide apparaten bevatten de nodige spitstechnologie, nl. 'elektronisch papier' en 'elektronische inkt'. De combinatie van deze technieken biedt het nodige leescomfort met een duidelijke en aangename weergave van tekst en afbeeldingen.

De Franse uitgever wil naast nieuwsupdates twee maal per dag een complete editie naar de abonnee sturen. Een eerste editie bestaat uit de complete krant die ook op papier zal verschijnen, terwijl een tweede uitgave voornamelijk berichten van het Franse persbureau AFP zal bevatten. Abonnees krijgen de krant van de volgende morgen al om negen uur in de avond aangeleverd door het toestel via USB of wi-fi te verbinden met het internet. Les Echos hoopt aan het einde van dit jaar duizend tot vijftienhonderd e-paper-abonnees te hebben.

Om de e-reader in actie te zien klikt u op deze link (Franstalig).

Wie kranten wil lezen op de klassieke én de elektronische wijze kan overigens altijd terecht in de bibliotheek. Een tiental kranten, 450 tijdschriften en de krantenbank Mediargus liggen er te wachten op u.

0 reacties:

Een reactie posten