Geen gloednieuwe cd's beschikbaar in de bib?

Klanten vragen zich soms af waarom gloednieuwe cd's niet beschikbaar lijken te zijn in de bib. Het antwoord op die vraag is eenvoudig: er is een sperperiode van twee maanden voor de bib nieuwe releases mag uitlenen.
Deze sperperiode wordt bepaald in de "Wet van 30 juni 1994 betreffende het auteursrecht en de naburige rechten"(Belgisch Staatsblad, 27 juli 1994). Vroeger was die sperperiode 6 maanden, intussen is ze al terug gebracht naar 2 maanden. Bedoeling van die sperperiode is de bescherming van de commerciële rechten van de auteur en verdeler. Of korter gesteld: wie de cd snel wil moet de cd kopen. En de praktijk in de bibliotheken wordt nauwgezet opgevolgd door de auteursverenigingen en de platenmaatschappijen.
In de bibliotheek van Kortrijk hechten we er toch aan om mee te zijn met de muziekactualiteit: vrij snel na de release zal je een cd al terug vinden in onze catalogus, wat je toelaat om meteen te reserveren. Ook in dat geval vragen we even geduld, want sommige cd's zijn als de sperperiode afloopt al gereserveerd door 5 of meer leners. Snel reserveren is dus de boodschap!
We vragen ons af wat u vindt van het actuele muziekaanbod in de bib? Is er voldoende nieuwe muziek? Of zoekt u die via iTunes of een andere webtoepassing? Gebruikt u de bib eerder voor zaken die u niet vindt op het internet? Hecht u belang aan persoonlijk contact met de bibmedewerkers voor advies en info? Laat het ons weten! Reageer.

0 reacties:

Een reactie posten