E-boeken binnenkort in Nederlandse bibliotheken

Openbare bibliotheken in Nederland krijgen binnenkort de mogelijkheid om uit de eigen collectie digitale boeken en luisterboeken online uit te lenen. De dienstverlenende organisatie NBD/Biblion start daarvoor met een testproject.

NBD/Biblion richt binnen twee maanden een portaalsite in waarop bibliotheekleden thuis e-boeken en luisterboeken kunnen downloaden. In eerste instantie gaat het om een proef met vier of vijf bibliotheken. In het tweede kwartaal kunnen alle Nederlandse openbare bibliotheken van de portaalsite gebruikmaken.

Het ‘e-uitlenen’ werkt hetzelfde als het uitlenen van gewone boeken: er kunnen net zoveel gebruikers tegelijk een bepaalde titel downloaden als dat er licenties zijn aangeschaft door de bibliotheek.

Bij de start van de portaalsite zal een Nederlandstalig aanbod beschikbaar zijn van enkele honderden e-boeken en evenveel luisterboeken. De bedoeling is dat dit aanbod in beide categorieën jaarlijks met minimaal enkele honderden titels groeit. Ook kunnen mensen al direct enkele duizenden rechtenvrije, Engelstalige e-boeken downloaden.

(bron: artikel de Volkskrant)

0 reacties:

Een reactie posten