Turbolezen

Leerlingen van drie Vlaamse secundaire scholen krijgen binnenkort les in turbolezen of 'smartreading'. Zo verhogen ze hun tempo van 200 woorden naar 2000 per minuut. Wie zo'n cursus volgt, heeft een boek van 200 bladzijden in een uur uit. Het voordeel is dat de leerling niet alleen sneller leert lezen, maar zich ook beter leert concentreren.

Turbolezen komt uit Nederland. De leerlingen leren op een andere manier lezen en onthouden. Wie leest op de traditionele manier hoort de tekst in zijn hoofd. We verklanken de woorden en daarmee beperken we onze leessnelheid tot de snelheid waarmee we spreken. Bij turbolezen leren de mensen om visueel te lezen. Ze nemen de woorden op met de snelheid waarmee we zien. Een geoefende smartreader of turbolezer haalt makkelijk 1000 tot 2000 woorden per minuut.

Bij turbolezen gebruiken we onze ogen als cameralenzen. We zijn niet langer gefocust op één tot drie woorden, maar op hele pagina's. Zo scannen we razendsnel door een tekst. Ons brein onthoudt de informatie die we zien beter. Het vergt training om te vertrouwen op wat u gezien hebt en om die informatie ook uit uw geheugen te halen.



(Bron: Het Laatste Nieuws)

0 reacties:

Een reactie posten