Arthur C. Clarke overleden

Ook Sir Arthur C. Clarke (16 December 1917 – 19 March 2008), Brits science fiction schrijver, uitvinder en futuroloog is niet meer. De geestelijke vader van communicatiesatellieten, Hal9000 en talloze andere technologische hoogstandjes is negentig jaar geworden. Hij overleed op 19 maart om 01u30 plaatselijke tijd in zijn huis in Sri Lanka.

Voor velen is de naam Clarke vooral synoniem met de film '2001: A Space Odyssey', waaraan hij - als auteur van het gelijknamige boek - zijn medewerking verleende aan regisseur Stanley Kubrick. Als auteur schreef hij ruim honderd werken, zowel fictie als non-fictie, die als visionair en inspirerend beschouwd worden. De auteur ontving diverse literaire prijzen zoals de Hugo Award in 1974 en 1980 en de Nebula Award in 1972, 1974 en 1979.

Clarke beschreef o.a. in "The Fountains of Paradise" het concept van ruimteliften, waarvan de haalbaarheid momenteel onderzocht wordt. Hij wordt ook aanzien als de grondlegger van de communicatiesatelliet. Als futuroloog voorspelde hij in 1958 diverse toekomstige technologieën zoals een 'wereldwijde bibliotheek' en 'persoonlijke radio' in 1985.

Volgens de Arthur C. Clarke Foundation heeft de overleden schrijver recent de laatste hand aan zijn nog te verschijnen boek "The Last Theorem" gelegd.

Meer info: http://www.clarkefoundation.org/

1 opmerking:

  1. Op dezelfde dag als Claus. 2 grote 'ketters' verlaten de literaire wereld.

    R.I.P.

    BeantwoordenVerwijderen