'Au Clair de la Lune' is de oudste geluidsopname ooit

In 1878 nam Thomas Edison met zijn fonograaf een stem op die de woorden 'Mary had a little lamb' uitsprak. Tot voor kort werd dit geluidsfragment als eerste én dus oudste opname van een menselijke stem beschouwd.

Maar in de archieven van het Franse Academie de Sciences en Institut National de Propriété Industrielle vond men nu een opname terug die maar liefst zeventien jaar ouder zou zijn.


Het historische geluidsfragment werd opgenomen met een fonautograaf, een uitvinding van de fransman Edouard-Léon Scott de Martinville (1817 - 1879). De fonautograaf, een voorloper van de grammofoon, is een hoorn met een stift eraan vast, die geluidstrillingen vastlegt op papier via een draaiende, beroete trommel.

Scott de Martinville kon wel stemgeluid opnemen maar het opnieuw afspelen van de opname lukte hem niet. Dit lukte Amerikaanse wetenschappers dus wel en ze slaagden erin het originele geluid te reconstrueren: een kinder- of vrouwenstem die gedurende tien seconden het franse liedje 'Au Clair de la Lune' zingt, opgenomen op 9 april 1860. Download of luister hier naar het geluidsfragment.

De oudste geluidsopname staat dus niet langer op naam van Thomas Edison maar hij blijft wel de eerste die opgenomen geluid ook daadwerkelijk kon reproduceren!

(bron geluidsfragment: First Sounds)

0 reacties:

Een reactie posten