Belgische cartotheek

België bezit via haar nationale instellingen een uitzonderlijk cartografisch patrimonium. Het zijn fascinerende kaartenverzamelingen waar historici, beleidsmakers en vele andere geïnteresseerden nog steeds belangstelling voor hebben én gebruik van maken.

Concreet gaat het hier om vier federale instellingen, nl. het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, de Koninklijke Bibliotheek van België, het Rijksarchief en het Nationaal Geografisch Instituut.
Hun archieven werden ooit wel toegankelijk gemaakt via inventarissen en microfilm, maar om de belangstelling te wekken van een breder publiek is een - gezamenlijke - online catalogus onontbeerlijk. Het volledige patrimonium omvat immers tienduizenden historische kaarten, luchtfoto's, satellietbeelden, navigatiekaarten, enz.

Om een dergelijke collectie te digitaliseren moeten alle instellingen dus in de eerste plaats hun expertise samenbrengen. Daarom werd op initiatief van Sabine Laruelle, minister van Economie, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid de Excellentiepool Cartografisch Patrimonium opgericht. Er moet een gemeenschappelijk catalogusmodel en inventaris gedefiniëerd worden, alsook een gemeenschappelijk beleid wat betreft de toegang tot de gegevens, het (her)gebruik en verspreiding ervan.

Het hoeft niet gezegd dat het digitaliseren een werk van lange adem wordt. Eind dit jaar wordt gestart met een voorbereidende studie en rond 2012 moet het grootste deel al digitaal toegankelijk zijn. Ook op financiële ondersteuning is het nog even wachten, want voor het volledige project voorziet men zo'n 1,8 miljoen EUR nodig te hebben.

Dat het belangrijk is om historische collecties beschikbaar te maken voor een groot publiek, wist de bibliotheek al langer dan vandaag. De cartografische collectie (ca. 600 kaarten) werd sinds vorig jaar al gedigitaliseerd en op onze fotopagina vindt u alvast een aantal voorbeelden.

0 reacties:

Een reactie posten