Hoe omgaan met archief en documentatie?

Sinds kort kunt u in het Erfgoedhuis van Kortrijk een cursus volgen rond archiefzorg. Meer dan nodig blijkt. Aan de slag gaan met archief en documentatie blijkt nog altijd een pijnpunt in onze wegwerpmaatschappij.
Een archief beheren is geen simpele taak. Documenten verzamelen en aanmaken is eenvoudig, ze de baas kunnen is een andere kwestie. Een goed beheer van archiefstukken is daarom van groot belang. Archiveren is een belangrijke manier om ons verleden te bewaren, te leren kennen en door te geven aan de volgende generaties.

Enkele vragen zijn daarbij van groot belang: Hoe spring je om met archieven? Hoe moet je een archief inventariseren? Wat zijn de beste bewaaromstandigheden? Welke documenten hou je bij? Wat is een archief? Hoe moet je archiefdocumenten digitaliseren? Is er een wetgeving rond archiveren?

Op al deze vragen krijgt u een antwoord in een lessenreeks georganiseerd door de Erfgoedcel van Kortrijk en het project Pro Memorie. Dat is een project van verschillende volksculturele organisaties dat lokale erfgoedhouders wil bijstaan bij het beheer van hun archief- en documentatiecollecties. De curcus gaat over het beheer van archief-en documentatiecollecties. Heel interessant voor iedereen de meer wil weten over hoe men best omgaat met archief en documentatie.

Inschrijven zonder voorkennis is geen probleem. De lessenreeks is heel toegankelijk. Deelname voor de volledige reeks kost 40 euro. Per aparte les betaal je 10 euro. Hierin is het lesmateriaal en een informatieve brochure inbegrepen. Je kunt je inschrijven door te mailen naar wim.vanhaecke@heemkunde-vlaanderen.be en via erfgoedcel@kortrijk.be of 056 27 74 24. Alle lessen vinden plaats in het Erfgoedhuis, Onze-Lieve-Vrouwestraat 45, Kortrijk, van 10u tot 13u.


- zaterdag 19 april 2008:
Inleiding en inventarisatie (door Wim Vanhaecke, Pro Memorie)

- zaterdag 26 april 2008:
Materiële bewaring (door Leon Smets, FARO)

- zaterdag 3 mei 2008:
Collectiebeheer (door Dirk van Duyse, Stadsbibliotheek Antwerpen)

- zaterdag 10 mei 2008:
Digitalisering (door Dries Beheydt, Reproductiefonds Vlaamse Musea)

- zaterdag 17 mei 2008:
Wetgeving (door Maurice Vandermaesen, Rijksarchief Brugge)

Meer info: Wim.vanhaecke@heemkunde-vlaanderen.be of 015 20 51 74

0 reacties:

Een reactie posten