Laigneil Figuratief: Kortrijksche kunstpotterij

In 1898 bouwde ingenieur P.J. Laigneil (Kortrijk, 1870–1950) z'n eigen pottenbakkerij in de Vanden Peereboomlaan. De Kortrijkse Kunstpotterij - Céramiques de Courtrai stelde toen een dertigtal arbeiders te werken en trok heel wat getalenteerde vormgevers aan. De vaardigheid van de pottenbakkers en de artistieke inbreng van talrijke kunstenaars bezorgden de Kortrijkse Kunstpotterij heel wat onderscheidingen en medailles. Hun productie was dan ook uitgebreid en heel gevarieerd: vazen, bloem- en tabakspotten, paraplubakken, tegels, keramieken sculpturen, enz.

Vorig jaar (08 juni - 31 augustus 2007) vond in Torhout de tentoonstelling 'Laigneil Figuratief' plaats, waarvoor zo'n 200 beeldjes van Laigneil voor het eerst werden samengebracht en aan het publiek vertoond.

In functie van deze tentoonstelling bestudeerden Mario Baeck en Marc Logghe nooit eerder aangesproken archieven, waaronder een notitiebundel uit 1928, door Laigneil zelf geschreven. Op basis van deze originele bronnen, diverse (on)gepubliceerde foto's, catalogi en prijslijsten proberen ze een overzichtelijk beeld te schetsen van het totale aanbod van de sculpturale keramiek bij Laigneil.

(bron: tekst inleiding; Waar is de tijd, 2000 jaar Kortrijk - nr. 12, Kunstambacht en design)

0 reacties:

Een reactie posten