Urine, het vloeibare witte goud

Gefascineerd door alles wat met urologie te maken heeft, probeert de Kortrijkse uroloog Johan J. Mattelaer om ook anderen iets bij te brengen over z'n vakgebied. Dat blijkt vooral uit eerdere, veelgeprezen publicaties van zijn hand, nl. 'De fallus in kunst en cultuur' (2000) en 'Van versiering tot verminking: peniskokers, infibulatie, besnijdenis en castratie bij de man' (2004).

In z'n nieuwste boek 'Urine : urination, catheterisation, collection of the liquid white gold' bespreekt Johan J. Mattelaer uitgebreid de menselijke urine, in al z'n vormen, geuren en kleuren.

Hij schrijft zeker niet alleen vanuit medisch oogpunt, ook de meer cultuurhistorische aspecten komen uitgebreid aan bod. 'De Geschiedenis van de katheder' en 'de historische aspecten van urinerecipiënten' zijn bijgevolg zeker interessant voor collega-urologen. Terwijl de andere onderwerpen, zoals 'de etymologie van het woord urine' en 'urine in kunst en cultuur' ook niet-medisch geschoolden zeker zullen aanspreken, niet in het minst door de vele prachtige afbeeldingen en foto's.

'Everything you always wanted to know about Urine, but were afraid to ask!'

(vrij naar Woody Allen)

0 reacties:

Een reactie posten