C. Buddingh'-prijs voor nieuwe Nederlandstalige poëzie

Tijdens het Poetry International Festival wordt traditiegetrouw de C. Buddingh'-prijs uitgereikt, een poëzieprijs om nieuw dichterlijk talent uit Vlaanderen en Nederland te stimuleren.
Ook dit jaar was het niet anders en zo werd De Afstand van Wiljan van den Akker (1954) tot beste poëziedebuut van 2007/2008 gekroond.

"Het is een bundel met gedichten en regels die als woordlintwormen in je oor beginnen te dansen, ook al schrijnt wat er staat als een ijskoude wind in het gezicht. (...) De kracht van deze bundel zit hierin: dat je als lezer in die klokkende taalstroom meegetrokken wordt, en daarbij over scherpe, striemende dingen glijdt, die je ijskoud in het gezicht spatten, je hersens raken, licht werpen op wat je niet kunt of wilt onder ogen zien (...), aldus de jury.

Als laureaat van de C. Buddingh'-prijs 2008 mocht Wiljan van den Akker (1954, faculteitshoogleraar en decaan aan de Universiteit Utrecht) gisterenavond een bedrag van 1200 EUR in ontvangst nemen.
De andere drie genomineerden waren Arnoud van Adrichem (Vis), Edwin Fagel (Uw afwezigheid) en Peter Swanborn (Bij het zien van zijn lichaam).

Meer info op www.2008.poetry.nl

0 reacties:

Een reactie posten