Vlaamse bedevaarten naar Münstereifel

Het middeleeuwse stadje Münstereifel is vooral een geliefkoosde vakantiebestemming voor tal van wandelliefhebbers. Maar dat er tussen 1956 en 1972 jaarlijks een bedevaart werd georganiseerd naar dit (voormalige) kuuroord, is slechts weinigen bekend. Op het militair kerkhof liggen immers een aantal 'Vlaamse vrijwilligers' van het Duitse leger begraven, die gesneuveld zijn tijdens WOII.

Ook Pieter Jan Verstraete (Kortrijk, 1956) had aanvankelijk nog maar weinig gehoord over het bestaan van deze bedevaarten. "Maar ook al konden de bedevaarten nooit op een massale belangstelling van de Vlaamse Beweging rekenen, toch kan het geen aanleiding zijn om ze te verbannen in een historische vergeetput.", aldus de auteur.

En dus startte hij enkele jaren geleden een uitgebreid historisch onderzoek en verzamelde zo voldoende documentatie en fotomateriaal over "één van de opmerkelijkste fenomenen binnen het naoorlogse Vlaams nationalisme van de voorbije eeuw". Ook kan men in het Antwerpse Bormshuis (BDAC) de tijdelijke tentoonstelling hierrond gaan bezoeken.

Vlaamse Bedevaarten naar Münstereifel is het vierde deel uit de Oostfrontersreeks en met dit boek slaagde Pieter Jan Verstraete er opnieuw in om een stukje onbekende geschiedenis tot leven te brengen.

(bron: tekst omslag + inleiding)

0 reacties:

Een reactie posten