Codex Sinaiticus: oudste bijbelboek ter wereld staat online








Vanaf vandaag kunt u het eerste deel (43 pagina's) van de "Codex Sinaiticus", het oudste bijbelboek ter wereld, digitaal doorbladeren. In de loop van 2009 wordt het volledige boek online geplaatst. Het eerste deel kunt u dus nu al bekijken op de website www.codex-sinaiticus.net.

De Codex Sinaiticus bestond oorspronkelijk uit zo'n vierhonderd pagina's van perkament die tussen 300 en 350 beschreven werden door monniken van het Sint-Catharinaklooster in het Sinaïgebergte. Oorspronkelijk bevatte het in het Grieks geschreven boek zowel het Oude als het Nieuwe Testament. Van het Oude Testament hebben slechts enkele delen de tand des tijds overleefd. In 1859 werd het boek in het Sint-Catharinaklooster gevonden door de Duitse theoloog en bijbelwetenschapper Konstantin von Tischendorf van de universiteit van Leipzig, in opdracht van de Russische tsaar Alexander II. Het boek werd nadien echter in onduidelijke omstandigheden in vieren gesplitst en verspreid over vier bibliotheken: de British Library in Londen, de universiteitsbibliotheek van Leipzig, de Nationale Bibliotheek van Rusland in Sint-Petersburg en de bibliotheek van het Sint-Catharinaklooster.

Op initiatief van de British Library werd het Codex Sinaiticus Project opgestart waarbij de vier bibliotheken samenwerken om het totale handschrift te digitaliseren, op internet te plaatsen en zo voor iedereen toegankelijk te maken. Naast deze online versie zijn er ook plannen voor de uitgave van een versie op cd-rom en een hoogwaardige facsimile van het handschrift.

(via: NRC boeken)
Meer info: infopagina British Library, www.codex-sinaiticus.net

1 opmerking:

  1. Heel interessant project.
    Is voorlopig toch nog niet toegankelijk via internet.

    BeantwoordenVerwijderen