Trinity - Carl De Keyzer

Trinity is een mijlpaal in het oeuvre van Magnum-fotograaf Carl De Keyzer (Kortrijk, 1958). Het is de neerslag geworden van jarenlange noeste arbeid. Want alleen al aan het eerste hoofdstuk heeft hij meer dan tien jaar gewerkt.
In Trinity probeert Carl De Keyzer zijn persoonlijke visie over de 'macht in de wereld' tot uiting te brengen. Hiervoor liet hij zich vooral inspireren door de 19e eeuwse schilderkunst. Het is een drieluik geworden met als universeel thema de alomtegenwoordigheid van macht en geweld.
In een eerste hoofstuk - Tableaux d'Histoire - werpt de fotograaf een bevreemdend licht op het theatrale, dat de macht van oudsher kenmerkt en waarzonder zij niet kan bestaan.
Het tweede perspectief - Tableaux de Guerre - toont ons het geweld als tijdloos en plaatsloos gegeven. De oorlog verschijnt in een esthetiek van het sublieme, maar wel ingetogen en pijnlijk, omdat heroïsering, heldhaftigheid en rechtvaardiging ontbreekt.
Het derde deel - Tableaux Politiques - neemt ons mee naar de coulissen van de politieke macht, die toch eigenlijk de macht van het volk zou moeten zijn: de façade, de lobby, de achterkamertjes, het marchanderen ...

(bron: tekst omslag)

0 reacties:

Een reactie posten