Uit de oude doos: Kortrijk overstroomt















(klik om te vergroten)


Deze maand haalden we een foto van de overstroming van de Leie in 1894 uit de historische fotocollecties van de bib. De foto toont een zicht op de Broeltorens, de Handboogstraat en de Broelkaai.

De Leie trad dikwijls buiten haar oevers (o.a. in 1863 en 1925) maar wellicht de ergste overstroming was deze van 1894. Iedere overstroming was telkens een ware ramp voor de streek. Vooral de vlasnijverheid kende enorme schade. Talrijke hekkens, vlas en andere zaken dreven op de rivier en vormden een gevaar voor de scheepvaart. Telkens moest met man en macht de ganse rivier gereinigd worden zodra het water gezakt was.

Tijdens de lange ambtsperiode en de vele stadsvernieuwingen van burgemeester Auguste Reynaert (1833-1915) werd deze problematiek aangepakt. Na de overstroming van 1894 liet hij een "dérivation de la Lys" of een aanpassing van de rivierbedding doorvoeren. De Leiebocht ter hoogte van de monding van het kanaal Kortrijk-Bossuit (nu Albertpark) werd afgesneden en er kwam een nieuwe en brede Leie vanaf de Budabrug tot aan de Groeningebrug. De oude Leiearm (huidige dam) werd gedempt.

(bron: Het Kortrijk van Toen / Raoul De Paepe en Joseph Ghyoot)

0 reacties:

Een reactie posten