Chez toi...Bij jou...chez moi...bij mij.

Eindelijk is het er : het jeugdboekje 'Chez toi...Bij jou...chez moi ...bij mij ' ! Dit prachtig werkje is het resultaat van een grensoverschrijdend project tussen Vlaanderen en het noorden van Frankrijk. Het project is eind 2006 van start gegaan in de Kortrijkse bibliotheek in samenwerking met de Culturele dienst van de Franse ambassade.

Tijdens verschillende schrijfateliers creeërden jongeren onder begeleiding van de Franse auteur, Michèle Sigal een nieuw sprookje. In de illustratieworkshops maakten de kinderen samen met de illustratoren Klaas Verplancke en Theodora Ramaekers verrassende plaatjes, waardoor het sprookje echt tot leven kwam. Op die manier hebben de jongeren het volledig creatief proces van een verhaal schrijven en illustreren kunnen beleven, terwijl ze ook in een andere taal werden ondergedompeld. Het boekje is dan ook het resultaat van een wederzijdse ontdekking en uitwisseling tussen Vlaamse jongeren van 11 tot 13 jaar oud, een Franse auteur en twee illustratoren. Een ontdekking van de taal, van de cultuur, van het land van de andere, dichte of verre buur, misschien anders maar zo nabij.

Het album 'Chez toi... Bij jou... chez moi... bij mij ... zou als ideale lesondersteuning kunnen gebruikt worden in de eerste graad van het middelbaar onderwijs. Het boekje is te koop in alle Fnacwinkels in Belgie evenals bij volgende verdeeladressen :

- De Frans-Belgische Vriendenkring Kortrijk, Peter De Coninckstraat 14 8530 Harelbeke

- Het Frans documentatiecentrum voor Vlaanderen, Krijgslaan 20-22 te 9000 Gent (pedagogie@telenet.be)

- Uitgeverij 'Les Editions de L'oeil, 7 rue de la convention, 93100 Montreuil

Op 10 september werden de eerste exemplaren in het stadhuis van Kortrijk officieel overhandigd aan alle kinderen die aan het project hebben meegewerkt. De foto's hiervan kunt u bekijken op onze Flickr fotopagina.

Een video van het panelgesprek met de kinderen, waarbij zij over hun unieke ervaring vertellen, kunt u hieronder bekijken: