Europa Film Treasures: het online Europees filmarchief

Het Nederlands Filmmuseum, het British Film Institute, Filmarchiv Austria, Lobster Films, ... Het zijn slechts enkele van de 20 Europese filmmusea die de handen ineen sloegen om hun filmarchieven beschikbaar te stellen voor het grote publiek.

Hun gemeenschappelijk doel? Het lanceren van één digitaal Europees filmarchief, European Film Treasures.

Zo kan u al sinds een paar maanden genieten van een 100-tal gerestaureerde film(pje)s, in de originele taal én met ondertiteling in het Engels, Duits, Frans, Italiaans of Spaans.
Vanzelfsprekend komen niet alle films zomaar in aanmerking, daarover beslist een jury van filmhistorici en specialisten. Belangrijke criteria zijn het historisch belang en de artistieke kwaliteit van het beeldmateriaal.

De volledige collectie bestaat uit (zeldzame) filmpjes vanaf 1895 tot heden, onderverdeeld in de belangrijkste genres: komedie, science-fiction, western, animatie, documentaire, drama, fictie, enz.

Alles is gratis te bekijken via streaming, maar de beelden kunnen niet gedownload worden. Op termijn wil men wel eventueel de films online verkopen op dvd's.

Initiatiefnemer Serge Brombert, oprichter van Lobster Films: ‘De moeilijkheid vandaag de dag is niet zo zeer het vinden en restaureren van oude films, maar het vinden van een publiek. Het gaat om enkele van de beste Europese films van de afgelopen 80 jaar, maar het is vaak moeilijk om mensen ervan te overtuigen dit soort films te gaan bekijken.’

Of de website evenveel succes zal hebben als die andere gratis videosite is dus nog maar de vraag. Maar Europa Film Treasures zorgt er in ieder geval voor dat een belangrijk stukje filmpatrimonium bewaard wordt!

Meer info op
www.europafilmtreasures.eu

(bron: Nieuwsbrief Mediadesk België en cinema.nl)

0 reacties:

Een reactie posten