Open Monumentendag 2008

De 20ste editie van Open Monumentendag legt het accent op monumenten van de 20e eeuw. Op zondag 14 september 2008 zet ook de stad Kortrijk haar monumenten open voor de bezoekers. In Kortrijk leggen we de nadruk op de jaren '50 en '60. We gaan na hoe Expo '58 de architectuur in onze stad beinvloedde en besteden aandacht aan de burgemeester die Kortrijk klaarstoomde voor de gouden jaren '60.

Honderd jaar geleden domineerden neostijlen nog het stadsbeeld en kwam met het eclecticisme een mengvorm van oud en nieuw tot stand. Tijdens het interbellum brak de nieuwe zakelijkheid door. Het modernisme van de jaren '50 en '60 culmineerde in de wereldtentoonstelling. Nieuwe materialen zoals aluminium en plexiglas maakten een lichtere architectuur mogelijk. Hout- en keramiekbedrijven reageerden met innoverende, snel monteerbare bouwelementen. Ook in onze regio liet deze verandering zijn sporen na. De spanten en prefabconstructies van De Coene zijn nog op veel plaatsen aanwezig, evenals de gekleurde, geglazuurde keramiekwanden van het Dakpannenkantoor. Een wandel- en fietsparcours brengt een aantal merkwaardige monumenten in kaart.

Alle monumenten zijn gratis toegankelijk van 10u tot 18u, tenzij anders vermeld. Op de meeste plaatsen zijn gidsen aanwezig.

Centraal infopunt: Streekbezoekerscentrum, Begijnhofpark; Erfgoedhuis, Onze-Lieve-Vrouwestraat 45

Info Open Monumentendag in Kortrijk: www.erfgoedcelkortrijk.be
Info Open monumentendag in Vlaanderen: www.openmonumenten.be

0 reacties:

Een reactie posten