Uit de oude doos: de Kortrijkse Vismarkt













(klik om te vergroten)


Deze maand haalden we een foto van de oude Kortrijkse vismarkt uit de historische fotocollecties van de bib. De foto toont een zicht op de overdekte vismarkt en dateert uit het einde van de 19e eeuw.

De Vismarkt kreeg doorheen de eeuwen verschillende benamingen en bestemmingen. In de oudste historische kronieken over Kortrijk heeft men het in 1347 over "ten Nieuwen Arde", naar de aanlegplaats voor schepen die er in de 14e eeuw aangelegd werd. In het jaar 1446 en 1485 gebruikte men de term "Nieuwen Aard". In de 15e eeuw stonden er op de locatie o.a. een "peerde ghewade" (paardendrenkplaats) en een houten "Steghere" (aanlegplaats).

In 1539 sprak men voor het eerst van de Vismarkt maar dit veranderde gedurende de 18e eeuw in "Leyvischmarkt". Vanaf 1795 (gedurende de Franse Tijd) werd dit verfranst naar "Marché au poisson" en in 1866 veranderde de Kortrijkse gemeenteraad dit naar "Marché aux Poissons".

Op de hoek van de Kasteelkaai en de Vismarkt werd in de 18e eeuw de eerste overdekte vismarkt van Kortrijk gebouwd. Volgens de historische kronieken van Filleul werden in 1808 zo'n 24 stallen verhuurd en mochten de Kortrijkse burgers voor het eerst vis kopen aan de vismijn. In de 19e eeuw werd het gebouw echter te klein en moesten talrijke handelaars hun viswaren op straat verkopen. Hierdoor kon het verkeer niet meer door en bovendien was het gebouw zo slecht gelucht dat de ganse buurt drie dagen na de markt nog steeds naar vis rook.

In 1855 besloot het college van burgemeester en schepenen om de overdekte vismarkt te verplaatsen en in 1856 werd het gebouw dan uiteindelijk afgebroken. Vanaf 1857 werd de vismarkt ondergebracht onder een nieuwe metalen constructie. Stedelijke keurders controleerden 's morgens vroeg de aangevoerde vis alvorens die in de detailhandel terechtkwam. Afgekeurde vis moest begraven (!) worden. Wie slechte vis toch goedkeurde, kon verplicht worden de vis zelf terug te kopen aan de oorspronkelijke verkoopprijs.

(bron: Duizend Kortrijkse straten / Egied Van Hoonacker)

0 reacties:

Een reactie posten