Vrouw & Kultuur Debuutprijs 2008 voor Anne Provoost

De literatuurvereniging Vrouw & Kultuur (Eindhoven) bekroont tweejaarlijks het beste, oorspronkelijk Nederlandstalig prozadebuut, geschreven door een vrouwelijke auteur.
Zo mocht de Vlaamse jeugdschrijfster Anne Provoost (Poperinge, 1964) deze week de vijfde Vrouw & Kultuur Debuutprijs 2008 in ontvangst nemen voor haar boek In de zon kijken.

De vijf andere genomineerde schrijfsters op de shortlist waren Marian Donner (8.30 uur; Opstand), Renske de Greef (Was alles maar konijnen), Marieke van der Pol (Bruidsvlucht), Marylin Simons (Koorddansers) en Naema Tahir (Kostbaar bezit).
In 2004 won trouwens een andere Vlaamse schrijfster, Annelies Verbeke, ook al eens deze Debuutprijs.

Na een aantal succesvolle én bekroonde adolescentenromans (Vallen, Mijn tante is een Grindewal) schreef Anne Provoost met In de zon kijken dus voor het eerst een boek voor volwassenen.


‘Een mens verspilt tijd omdat hij denkt dat hij er meer dan genoeg van heeft. We schoven alles voor ons uit.
Natuurlijk deden we dat. Nooit gedacht dat plotseling alles voorbij zou zijn.’

Chloë Vanderweert woont met haar ouders en haar halfzusje op het Australische platteland. Als haar vader na een val van zijn paard om het leven komt, probeert haar moeder het bedrijf draaiende te houden. Langzaam verliest ze haar greep op de situatie.

In de zon kijken is een roman over een meisje en de dood, een portret van een rouwende moeder, gezien door de ogen van een kind.

0 reacties:

Een reactie posten