Bernard Dewulf wint Dirk Martensprijs 2008

De stad Aalst kende de Dirk Martensprijs voor literatuur 2008 toe aan Bernard Dewulf voor z'n essaybundel 'Naderingen, kijken en zoeken naar schilders'.
Deze literaire prijs, goed voor zo'n 3 000 EUR, wordt elk jaar beurtelings uitgereikt in de genres poëzie, verhalend proza of essay. Vorige winnaars waren o.a. Louis Paul Boon, Ivo Michiels, Herman de Coninck, Luuk Gruwez, Peter Verhelst, ...

Bernard Dewulf (Brussel, 1960), vooral bekend als journalist en columnist bij De Morgen, publiceerde eerder Waar de egel gaat (Debuutprijs 1996), 'Blauwziek en Loerhoek en Bijlichtingen, z'n eerste boek over beeldende kunstenaars.

In Naderingen, kijken en zoeken naar schilders schrijft hij beschouwingen, reisverhalen, essays over willekeurig gekozen schilders en hun werk: Léon Spilliaert, Permeke, Marlene Dumas, Thierry De Cordier , ... Hij eindigt het boek met een mooi essay over het grootste schilderij van alle, nl. de zee.

"Want de zee geeft aanleiding tot schilderkunst. En dan onstaan er nieuwe zeeën. Oostende, onze meest mythische badstad, heeft er zo een aantal. Het heeft de zee van Ensor, van Spilliaert, van Permeke, van De Cordier. Het zijn onderling erg verschillende zeeën, van vier kunstenaars die hun zee in Oostende hebben bedacht en gemaakt. Ze hebben er gewoond en gewerkt en bij alle vier is de zee diep in hun werk doorgedrongen",
vertelt Bernard Dewulf.

Meer info op www.aalst.be

0 reacties:

Een reactie posten