Europese bibliotheekschatten online







De Europese nationale bibliotheken hebben belangrijke delen van hun collecties gedigitaliseerd en gratis online gezet: zeldzame manuscripten, grafische kunst, foto's, kaarten, kinderliteratuur, audio en video en nationale "schatten" geven een indrukwekkend beeld van het Europese culturele erfgoed.

The European Libray is een steeds groter wordende online bibliotheek die het resultaat is van de onderlinge samenwerking en participatie van 48 Europese, nationale bibliotheken. In de nabije toekomst is het de bedoeling om ook het cultureel erfgoed dat bewaard wordt in Europese musea, archieven en andere erfgoedbewaarplaatsen, op te nemen in de Europese bibliotheek.

Deze uitgebreide, digitale bibliotheek is vrij toegankelijk voor iedereen en is beschikbaar in 20 verschillende talen. Dankzij het digitaliseren van culturele werken kan iedereen toegang krijgen tot materiaal van musea, bibliotheken en archieven in het buitenland, zonder daarvoor te hoeven reizen of honderden bladzijden te hoeven doorploegen om bepaalde informatie te vinden. Alleen al de bibliotheken in Europa bevatten meer dan 2,5 miljoen boeken, waarvan een deel in digitale vorm beschikbaar. Daarom heeft de Europese Commissie de lidstaten opgeroepen zich harder in te spannen om gedigitaliseerde werken online beschikbaar te maken voor de Europeanen, zodat zij daar digitaal in kunnen zoeken voor studie, voor werk of voor hun plezier. De Commissie zal zelf in 2009 en 2010 zo´n 120 miljoen euro beschikbaar stellen voor de verbetering van de toegang online van het Europese culturele erfgoed.

Bezoek de website www.theeuropeanlibrary.org en bekijk en ervaar het Europees cultureel erfgoed als nooit tevoren!


Aan de rechterkant van onze blog vindt u vanaf vandaag ook de "zoekwidget" van de European Library waarmee u vanop de blog van de Kortrijkse bib, rechtsreeks in de catalogi van de European Library kunt zoeken naar informatie. Dit handige hulpje komt ongetwijfeld van pas!

Meer info: www.theeuropeanlibrary.org

0 reacties:

Een reactie posten