Jean-Marie Gustave le Clézio krijgt Nobelprijs Literatuur 2008

De laureaat van deze belangrijke literaire prijs is dit jaar de Fransman Jean-Marie Gustave le Clézio (Nice, 1940). Hij volgt hiermee de Britse schrijfster Doris Lessing op, die vorig jaar de Nobelprijs voor de literatuur in ontvangst mocht nemen.

De Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen, organisator van het hele gebeuren, omschreef Le Clézio als een "schrijver van nieuwe vertrekpunten, poëtische avontuurlijkheid en sensuele extase" en als "een verkenner van een menselijkheid voorbij en onder de heersende beschaving".

J.M.G. Le Clézio schreef tot nu toe een heel gevarieerd oeuvre bij elkaar: romans, essays, verhalenbundels, vertalingen uit de Indische mythologie, .... Zijn boeken spelen zich dikwijls af in grensgebieden, waarin de hoofpersonages worstelen met hun identiteit. Wellicht was het juist dat actuele thema dat de Academie heeft overtuigd.

Heel wat boeken van Clézio zijn vertaald naar het Nederlands en zitten uiteraard in de bibliotheekcollectie. En zoals de kersverse Nobelprijswinnaar zei tijdens de persmeeting:
"Blijf vragen stellen én blijf romans lezen..."


Deze week werden ook de andere Nobelprijzen uitgereikt:
Meer info op nobelprize.org

2 opmerkingen: