Kortrijk en Vauban

Sebastien le Prestre, Heer van Bazoches, Marquis van Vauban (1633-1707) is beter gekend onder zijn meer gangbare naam 'Maarschalk Vauban'.

Als uiterst veelzijdig man werd hij op 22-jarige leeftijd bijvoorbeeld al 'ingénieur militaire responsable des fortifications' [militair verantwoordelijke voor versterking van ingenomen vestingen]. Tussen 1653 en 1659 nam hij deel aan zo'n 14 belegeringen.
Daarna kreeg hij van Louis XIV de opdracht om de ingenomen steden en legerplaatsen te versterken, te beginnen met Duinkerken en Rijsel. Vauban was in feite dus zowel militair als architect, ingenieur, filosoof en kolonialist.

Toch blijft hij vooral bekend als citadel-en vestingbouwer. Hij werd zelfs in die mate befaamd als militair ingenieur dat men kon zeggen: "Een stad gebouwd door Vauban is een geredde stad, een stad aangevallen door Vauban is een verloren stad."

Kortrijk en Vauban (1633-1707)
, nr. 68 in de reeks 'Archeologische en Historische Monografieën van Zuid-West-Vlaanderen', is het recentste boek van historicus Philippe Despriet (Kortrijk, 1949).

(bronnen: tekst inleiding, erfgoedcel Kortrijk)

0 reacties:

Een reactie posten