Prijs Letterkunde Vlaamse Provincies 2007

Elk jaar reiken de Vlaamse Provincies de prijs voor Letterkunde uit, waarbij afwisselend een ander literair genre in de kijker wordt geplaatst: jeugd- en kinderliteratuur, monogafie & essays, poëzie & tv- of radiospel en proza.

Dit jaar wordt de Prijs voor Letterkunde van de Vlaamse Provincies 2007 toegekend aan het schrijversduo Jean-Claude van Rijckeghem en Pat van Beirs (Jonkvrouw) en aan Sylvia vanden Heede (Vos en Haas en de dief van Iek). Beide jeugdschrijvers ontvangen een geldsom van zo'n 5 000 euro.

De jury bekroonde Jonkvrouw voor 'de spitse dialogen en de schelmse, soms wat ruige humor'. Het is trouwens niet voor het eerst dat Jean-Claude van Rijckeghem en Pat van Beirs met Jonkvrouw in de prijzen vallen. Eerder wonnen ze al de Thea Beckmanprijs ('05), de Boekenleeuw ('06) en de Kleine Cervantes-Jeugdliteratuurprijs ('07).

Ook het kinderboek Vos en Haas en de dief van Iek van Sylvia vanden Heede werd eerder al eens bekroond met een Zilveren Griffel ('06) en de Prijs van de Kinder-en Jeugdjury Vlaanderen. En deze keer vond de jury opnieuw dat ze aan jonge lezertjes 'een bijzonder verhaal kan vertellen met een combinatie van humor en spanning'.



 De neef van Vos en Jakhals, een echte boef, met masker, pet, streepjestrui en zak met buit. Neef is erg onder de indruk van Jak en besluit zelf ook boef te worden. Hun zorgvuldig gesmede plan valt in duigen, maar ze weten wel Iek, de kleine haan te ontvoeren om losgeld voor hem te vragen. Jonkvrouw vertelt over de rebelse jonkvrouw Marquerite van Male, de dochter van de graaf van Vlaanderen.


0 reacties:

Een reactie posten