Digitaal bladeren in een 18e eeuws biechtboekjeIn de historische collecties van de Kortrijkse bibliotheek zitten heel wat curiosa verborgen. Hieronder bevindt zich ook een biechtboekje uit 1748 (GV Cod. 392) bestemd voor doven. Het kleine manuscript bestaat uit inkt- en lavistekeningen die allerlei zonden uitbeelden. Onderaan de tekeningen staat telkens een korte omschrijving van de zonde in het Latijn. De dove persoon wees gedurende de biecht de zonden aan die hij of zij beging. Dit kon gaan van, gokken, ontucht, dronkenschap, ouders beledigen, niet tijdig biechten, enz... Het manuscript bevat overigens een 30-tal blanco pagina's of "folio's" waaruit duidelijk blijkt dat er genoeg ruimte was voorzien voor de uitbreiding van het aanbod aan zonden.


Het biechtboekje was oorspronkelijk eigendom van Guilielmus De Deu(r)waerdere, een dove man die in de nabijheid van de Grote Markt van Kortrijk woonde. Sinds de 19e eeuw maakt het manuscript deel uit van het fonds Goethals-Vercruysse dat bewaard wordt in de Kortrijkse bibliotheek.

U kunt dit 18e eeuws biechtboekje vanaf vandaag integraal bekijken, downloaden en bestuderen op de Flickr fotopagina van de Kortrijkse bib.

0 reacties:

Een reactie posten