Digitaal bladeren in een middeleeuws manuscript



De Kortrijkse bibliotheek digitaliseerde haar eerste middeleeuws manuscript: een 15e eeuws "getijdenboek", versierd met heel wat mooie en kostbare miniaturen. De bib koos voor de moderne webtechnologie van Flickr.com om het handschrift voor iedereen toegankelijk te maken. Het handschrift is in zijn geheel online te bekijken, te bestuderen en te downloaden. Hiervoor surft u naar de Flickr fotopagina van de bib en klikt u op de fotocollectie "Erfgoed".

De bibliotheek staat in voor de bewaring van een belangrijk deel van de rijke cultuurhistorische fondsen van Kortrijk. Het omvangrijkste en ook waardevolste deel van de bibliotheekcollectie bestaat uit het fonds Jacques Goethals-Vercruysse. Dit fonds bevat een 600-tal manuscripten, ca. 12000 oude drukken, een 600-tal kaarten en een groot aantal losse iconografische documenten. Het gedigitaliseerde getijdenboek maakt deel uit van deze indrukwekkende collectie.

Het digitaliseren van topstukken uit de Kortrijkse erfgoedcollecties is onderdeel van de bredere erfgoedwerking van de stad. De bibliotheek werkt hierbij nauw samen met de Kortrijkse erfgoedcel die zicht inspant voor de preservatie en ontsluiting van het Kortrijkse erfgoed en patrimonium.

De komende jaren zal de bib bijzondere inspanningen leveren om verschillende topstukken uit haar collecties te digitaliseren en online aan te bieden. Wordt dus vervolgd!

Meer info: Flickr fotopagina, Erfgoedcel Kortrijk

0 reacties:

Een reactie posten