Focus op: Kamishibai











In de Kortrijkse bib kunnen houders van een groepskaart (leerkrachten, student-leerkrachten, scholen, verenigingen, instellingen, dagverblijven) een "Kamishibai" ontlenen.

Kamishibai is een traditionele Japanse vertelvorm (‘kami’ betekent papier en ‘shibai’ betekent drama, papierdrama dus) waarbij de verteller een verhaal vertelt terwijl hij tekeningen verschuift in het mini-theater. Elke tekening geeft een scène weer net alsof het om een verstilde animatiefilm gaat.

Kamishibai is een interessante werkvorm om in de klas op een speelse en aantrekkelijke manier aan de slag te gaan rond taal en leesbevordering. De magie van het kleine theater, de fascinerende wereld van verhalen en het visuele van de tekeningen vergroten de betrokkenheid van de leerlingen en ondersteunen de taalopdrachten. Het boek ‘Kamishibai: de magie van het vertelkastje’ is een aanrader voor iedereen die het vertelmedium overweegt.

De Kamishibai maakt deel uit van de uitgebreide collectie "speelleermaterialen" van de bib. Een overzicht met foto's en uitleg van deze collectie vindt u op onze Flickr fotopagina.

0 reacties:

Een reactie posten