Google: zoeken naar boeken

De populaire zoekmachine Google heeft onlangs een akkoord gesloten met de Amerikaanse uitgeversindustrie Authors Guild en met de Association of American Publishers. Hierdoor zou eindelijk een einde moeten komen aan de jarenlange juridische strijd tussen beide partijen.

Momenteel kunt u via Google: Zoeken naar Boeken de teksten van ruim zeven miljoen boeken doorzoeken. Sommige exemplaren waarop geen auteursrecht meer berust kunnen we integraal online lezen, van andere zijn slechts enkele pagina's beschikbaar en wordt er doorverwezen naar bibliotheken of boekhandels in de buurt. Ook zijn er heel wat boeken die nog onder het auteursrecht vallen maar toch nooit meer herdrukt worden.

Door de nieuwe deal zou Google het recht krijgen om kopieën van die boeken volledig beschikbaar te maken via het net. Meestal zullen ook hier slechts enkele bladzijden gratis worden vrijgegeven. Maar wie dat wenst zal het volledige boek online kunnen aankopen, weliswaar tegen een billijke vergoeding.

Volgens Paul Aiken, de executive directeur van de Authors' Guild is dit zelfs 'de grootste boekendeal in de Amerikaanse uitgeversgeschiedenis, een sleutelmoment in de evolutie van het elektronisch publiceren.'

Ook voor de boekenwereld heeft deze deal een positief gevolg: Google is immers van plan om een klein bedrag te doneren aan de royaltyorganisatie telkens een boek wordt gedownload. Op haar beurt zal die organisatie dan de uitgevers en de betrokken auteurs uitbetalen.

Voorlopig wordt er nog even uitsluitend op het Amerikaanse internetpubliek gemikt, maar Google kennende zal een uitbreiding naar andere landen niet lang op zich laten wachten.

(tekst: in samenwerking met Bibliotheek Harelbeke)

0 reacties:

Een reactie posten