Radioboeken: high tech ontmoet nostalgie

In veel Vlaamse bibliotheken kunt u al volop "audioboeken" of "luisterboeken" ontlenen. Op het internet kunt u die ook op veel plaatsen beluisteren, gratis downloaden of kopen.

Op de website www.radioboeken.eu vindt u op het moment van schrijven al 66 "Radioboeken" of korte, voorgelezen verhalen (20-30 minuten, ca. 4000 woorden).

Radioboeken zijn verhalen door Nederlandse en Vlaamse auteurs, speciaal geschreven op verzoek van het Vlaams-Nederlands cultuurinstituut deBuren. Voor het eerst en voor het laatst lezen de auteurs bij deBuren hun verhaal voor dat nooit een gedrukte tekst wordt. Een Radioboek kan alleen beluisterd worden. De enige versie van de tekst, de versie die de schrijver zelf heeft gebruikt om voor te lezen, wordt letterlijk (!) verzegeld in een blik en ingemetseld in het gebouw van deBuren.

Radioboeken worden live en publiek opgenomen. Meestal gebeurt dit in Brussel bij deBuren maar geregeld vinden er opnames plaats op andere locaties in België en Nederland, soms daarbuiten. Zo werd het Radioboek van Hella S. Haasse opgenomen in Parijs.

Het principe van de Radioboeken is eenvoudig:
  • Een auteur uit Nederland of Vlaanderen krijgt de opdracht een origineel verhaal te schrijven.
  • Het verhaal duurt 25 à 30 minuten als de auteur het voorleest (afhankelijk van de leessnelheid van de voorlezer). Dit is een verhaal van 4.000 woorden.
  • Het verhaal wordt sinds het begin geregistreerd door radiozender KLARA
  • Na het voorlezen wordt het verhaal letterlijk (!) "ingeblikt". Al deze blikken worden ingemetseld in de nieuwbouw van deBuren.
  • De verhalen zijn in elk land één keer te horen op de radio. Na de éénmalige lezing door de auteur zijn ze gratis te downloaden van de website www.radioboeken.eu .
  • deBuren zijn "de derde betaler" die auteursrechten betaalt en die van de schrijvers de toelating krijgt om gratis het verhaal als een geluidssignaal te distribueren.
  • Met de auteurs wordt afgesproken dat de verhalen in de vorm waarin ze werden voorgelezen nooit op papier zullen worden uitgegeven.
Radioboek nr. 66, 'De Volle Short' voorgelezen door Diane De keyzer, is de nieuwste uitgave en kunt u online beluisteren of downloaden op de website www.radioboeken.eu.

Interessant is ook de mogelijkheid om u te abonneren op de Radioboeken via Apple's bekende iTunes. Zodra nieuwe Radioboeken verschijnen worden die automatisch door iTunes gedownload. Ook een handige RSS feed is voorhanden, zo mist u nooit een aflevering.

Meer info: www.radioboeken.eu, www.deburen.eu

0 reacties:

Een reactie posten