Technische hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden in uw bibliotheek

logo citizen firstNieuw in de leeszaal van de Kortrijkse bibliotheek is de opstelling van enkele hoogwaardige technische hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden.
Onder het banier van het Citizen First-project van de Europese Gemeenschap en in kader van de uitgebreide sensibiliseringscampagne ging de stad Kortrijk over tot de aankoop van een drietal toestellen. Deze vormen nu een mooie aanvulling op de reeds aanwezige collectie groteletterboeken en de beeldschermloep, waarmee je tekst en afbeeldingen kan uitvergroten.

logo zoomtextZo werd één van de computers voorzien van een 24-inch flatscreen en uitgerust met het softwareprogramma ZoomText. Hiermee kan je makkelijk gaan inzoomen op een schermafbeelding om zo websites en digitale tekstdocumenten extra groot weer te geven. En dankzij de geavanceerde spraaktechnologie van ZoomText kan de computer je zelfs geselecteerde teksten op het scherm voorlezen! De bediening van het toestel wordt voor slechtzienden vereenvoudigd door een speciaal aangepast toetsenbord.

voorleesapparaatVerder is er nog een voorleesapparaat dat op eenvoudige wijze de tekst uit boeken, kranten of zelfs van je bankafschriften en facturen inscant en afleest.
Het scanresultaat kan je nadien ook opslaan en meenemen als gedigitaliseerde tekst. Ook wordt eraan gewerkt om in de toekomst de gescande tekst als geluidsfragment te kunnen bewaren.

daisy spelerTen slotte kan je ook kennismaken met de daisy-speler, een vrij compacte maar vooral robuuste en gebruiksvriendelijke audiospeler. Je kan er naast gewone muziekcd's ook mp3- en luistercd's mee afspelen, maar het toestel komt vooral tot zijn recht bij het beluisteren van de steeds meer ingeburgerde daisy-roms.
Dat zijn schijfjes met een dergelijke complexe opbouw dat je doorheen de tekst kan navigeren in verschillende niveau's. Zo kan je de cd gewoon stopzetten waar je dat wil en heel eenvoudig op exact dezelfde plaats in de tekst opnieuw beginnen luisteren.

Vanaf begin volgend jaar biedt de bibliotheek ook enkele gesproken tijdschriften aan op daisy-rom. Deze kan je op de daisy-speler (ter plaatse in de leeszaal) of via je eigen mp3-speler thuis beluisteren. Naast een aantal titels die door de vzw Progebraille-Helen Keller speciaal zijn ontwikkeld naar interesseveld (Kiosk, Sport, Eva, Litera...) zal er ook een ingesproken versie ter beschikking staan van Plus-Magazine, het lijfblad van de actieve vijftig-plusser.

Bezoekers die gebruik maken van het openbaar vervoer kunnen zich trouwens ook door een bibliotheekmedewerker laten afhalen bij een dichtbijzijnde bushalte (bv. het oude stadhuis aan de Grote Markt). Wie in deze service geïnteresseerd is, maakt hiervoor best vooraf een afspraak via telefoon of e-mail.

Dus je merkt het, ook in de bib leveren we extra inspanningen voor blinden en slechtzienden!


Meer info: Bibliotheek Kortrijk , Toegankelijk Kortrijk, Blindenzorg Licht en Liefde

0 reacties:

Een reactie posten