Cultuurprijzen 2008 in Provincie Antwerpen


De Provincie Antwerpen reikt jaarlijks een aantal cultuurprijzen uit, afwisselend in een drietal categorieën:
- jeugd- en kinderliteratuur, toneel, tv- of radiospel
- monografieën en essays
- poëzie, proza en gezamenlijk literair oeuvre
De jury bestaat altijd uit een aantal leden uit de interprovinciale commissie voor Letterkunde en afgevaardigden van de vijf Vlaamse provincies.

Dit jaar gaat de Prijs voor een kinderboek (2480 EUR) naar Anna was hier van Gerda De Preter. Ook Aline Sax ontvangt het mooie bedrag van 2480 EUR voor haar boek Wij, twee jongens en wint hiermee de Prijs voor een jeugdboek. De Prijs voor een toneelwerk, tv- of radiospel (2480 euro) gaat naar Erik Vlaminck voor zijn toneelwerk Dank U Heren. Vijf vrouwen over Elsschot.

'Als je dit leest, is het misschien al te laat. Heel eerlijk, ik denk niet dat dit nog goed komt. Mocht het toch gebeuren, dan raak ik geen gebak meer aan. Dat zweer ik op het hoofd van oma.'   Anna is een nijlpaard. Een kalf. Een zeekoe. Maar geen zielenpoot. En ze is ook niet op haar mondje gevallen. Ze bijt van zich af als Maud en haar bende haar lastigvallen. Wanneer Maud dubbel zo hard terugslaat, begint Anna aan een zwarte doos. Die zal haar verhaal voorgoed bewaren. Want je weet maar nooit.
In deze voorstelling komen vijf vrouwen aan het woord die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van de schrijver Willem Elsschot, reclameman, bourgeois en rokkenjager. Iedere vrouw vertelt haar eigen verhaal, gevoelens en overtuiging, met humor, eerlijk, recht voor zijn raap en authentiek.  Het traditionele beeld van de beroemde romancier wordt omvergeworpen. Er ontstaat een verrassend ander beeld van de schrijver, nu gezien vanuit het gezichtsveld van vrouwen uit zijn directe omgeving. Hoe zag hij hen en hoe zagen zij zichzelf? Dan blijkt dat er tussen schijn en werkelijkheid een grote discrepantie bestaat. Of om met de woorden van Elsschot zelf te spreken: “Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren”.
West-Vlaanderen, anno 1910. Het gezin De Belder laat de armoede achter zich en zet de grote stap in het onbekende. Met het schip De Kroonland zullen ze de oversteek wagen naar Amerika. Maar de meningen over het land van belofte zijn verdeeld. Vader en Alexander zijn rotsvast overtuigd van het betere leven dat hen daar wacht. Maar moeder is bang, en ook Adriaan deelt het enthousiasme van zijn tweelingbroer niet. Zo onbesuisd als Alexander is, zo afwachtend is hij. Toch is Adriaan de enige die daadwerkelijk in New York terechtkomt. Hij is moederziel alleen, wordt er meteen bestolen, kan niemand verstaan. Adriaan voelt zich doodongelukkig in de wereldstad. Hij haat de drukte, de massa, de smerigheid, de kleffe hitte en heeft heimwee naar de boerderij, de velden en de geur van vers stro. Het enige wat hij wil, is zo snel mogelijk geld verdienen om terug te keren naar zijn familie. Maar dan ontmoet hij Jack. En alles verandert.
Meer info op
www.provant.be/vrije_tijd/cultuur/cultuurprijzen

0 reacties:

Een reactie posten