Kroniek van het klooster van Sion

De bibliotheek, het stadsarchief en de musea van Kortrijk hebben samen het verloren gewaande handschrift "Kroniek van het klooster van Sion" op een veiling in Brussel aangekocht. Door deze aankoop wordt het manuscript, dat voordien in privébezit was, terug publiek toegankelijk.

Het manuscript, daterend van de eerste helft van de zestiende eeuw, geeft eerstehands informatie over de begingeschiedenis (1429-1497) van het Kortrijkse Augustijner klooster van Sion. Het klooster van Sion was gelegen op de plaats waar nu "K in Kortrijk" wordt gebouwd. De naam van de Sionstraat verwijst nog steeds naar het verdwenen klooster.

De zusters van Sion uit Oudenaarde kwamen in 1429 naar Kortrijk. Ze woonden eerst in de Kasteelstraat en vanaf 1432 in een huis aan de noordkant van de Wijngaardstraat. In het midden van de 15de eeuw verrees het klooster op de westhoek van de Sionsstraat-Wijngaardstraat. Het klooster Sint-Kathelijne te Sinay of Tsyoen werd ten tijde van de Franse revolutie in 1797 afgeschaft. (bron E. Vanhoonacker, duizend Kortrijkse straten, p.455-456)

Dit belangrijke manuscript betekent een grote aanwinst voor de stad en voor de geschiedenis van de stad zelf. De aankoop van een dergelijk manuscript kadert volledig binnen het erfgoedbeleid van de komende jaren. In 2009 wordt immers het religieuze erfgoed van Kortrijk in de schijnwerpers geplaatst.

De kroniek wordt bewaard in de afdeling erfgoed van de Kortrijkse bibliotheek. Begin 2009 wordt het manuscript gedigitaliseerd en kan iedereen het document online bekijken en downloaden.

De kroniek wordt van 10 t.e.m. 24 december 2008 tentoongesteld in de centrale bibliotheek van Kortrijk (Leiestraat 30).

0 reacties:

Een reactie posten