Taalunie Toneelprijs voor Filip Vanluchene

Sinds 1987 wordt jaarlijks De Taalunie Toneelschrijfprijs uitgereikt aan de auteur van een oorspronkelijk Nederlandstalig theaterstuk. die de prijs van 10 000 EUR mee naar huis mag nemen. De organisatie is in handen van de Taalunie, in samenwerking met Theater Instituut Nederland en het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Uit ruim zestig inzendingen werden dit jaar slechts twee toneelteksten genomineerd: Citytrip van Filip Vanluchene en de theatermonoloog Missie van David Van Reybrouck.

De jury verkoos uiteindelijk Citytrip van Filip Vanluchene (Kuurne, 1950), vooral omwille van de kleurrijke en humoristische poëzie die de tekst in zich draagt. Filip Vanluchene schreef het stuk in opdracht van de Vlaamse toneelgezelschappen De Tijd en Theater Malpertuis. Het werd een tekst voor drie acteurs, die het relaas vertelt van de inwoners van twee Vlaamse dorpen in een geglobaliseerde wereld.

"Citytrip is een satirische schets van West-Vlaanderen, dat zeker, maar ook van de verwarrende tijd waarin we nu allemaal leven. De tekst is knap van structuur, complex en gedurfd. Vloeiend wisselen de acteurs van personage, zowel vertelling als spel lopen naadloos in elkaar over. Zonder twijfel is het een uitdaging voor regisseur en acteurs om hiermee aan de slag te mogen! De vaak associatieve, impressionistisch getinte scènes buitelen over elkaar heen en ondertussen stuitert het verhaal over de aardbol, zonder onhelder te worden.",
aldus het juryrapport.

Meer info vindt u op http://taalunieversum.org.

0 reacties:

Een reactie posten