Uitreiking European Film Awards 2008

Tijdens de 21ste European Film Awards Ceremony in Kopenhagen werden zaterdagavond heel wat filmprijzen uitgereikt.

Zo is de prestigieuze Lifetime Achievement Award voor de Britse Dame Judi Dench (Notes On A Scandal).

Dogma 95-oprichters (Soren Kragh-Jacobsen, Kristian Levring, Lars von Trier en Thomas Vinterberg) winnen de European Achievement in World Cinema 2008 Award.
En de Tsjechische Helena Trestikova ontvangt de European Film Academy Docmentary Prix Arte voor haar buitengewone documentaire René.

Ondanks vier nominaties kwam België niet echt aan bod tijdens de Europese filmprijsuitreiking. Zo moest de Vlaamse succesfilm Ben X zich gewonnen geven tegen Harry Potter and the Order of the Phoenix in de strijd om de People's Choice Award. Ook Koen Dejaegher (De Onbaatzuchtigen) en Le silence de Lorna van de gebroeders Dardenne vielen niet in de prijzen.
Jazzmuzikant Tuur Florizoone (Aanrijding in Moscou) was genomineerd in de categorie beste filmmuziek maar daar was het Max Richter (Waltz with Bashir) die de trofee mee naar huis nam.

Gomorra, een film van Matteo Garrone, werd verkozen tot beste Europese Film van 2008. Maar ook de prijs voor beste regisseur (Matteo Garrone), beste acteur (Toni Servillo), beste cinematografie en beste scenario waren voor deze internationaal gelauwerde filmprent.


De film is gebaseerd op de bestseller van onderzoeksjournalist Roberto Saviano, die zich op zijn beurt baseerde op waargebeurde feiten. Met een ongelofelijke nauwkeurigheid beschrijft Saviano over het meedogenloze imperium van de Napolitaanse Camorra, een wereld waarin hij zelf enige tijd infiltreerde. Door het wereldwijde succes van 'Gomorra - een bloedstollend verslag over de werkwijze van de Camorra' leeft de schrijver sinds 2006 ondergedoken onder zware politiebescherming.
Meer info en een overzicht van alle winnaars vindt u op www.europeanfilmacademy.org/2008.

0 reacties:

Een reactie posten