Uitreiking Prins Claus Prijs 2008 aan Indira Goswami

Indira GoswamiDe uitreiking van de Grote Prins Claus Prijs 2008 vindt vandaag plaats in Amsterdam. Het is de Indiase schrijfster Mamoni Raisom 'Indira' Goswami (1942, Assam) die uit handen van de Nederlandse Prins Friso de hoofdprijs van 100 000 EUR in ontvangst mag nemen. Met het geld wil Goswami een oude droom verwezenlijken en een ziekenhuis bouwen in haar geboortedorp.

De jury schreef in haar rapport dat Indira Goswami 'een uitmuntend schrijfster is die laat zien hoe gewone mensen de werkelijkheid ervaren. Ook is ze een moedige vrouw en een intellectueel die niet schroomt om in het openbaar op te komen voor diverse achterstandsgroepen'.

De andere tien laureaten krijgen de geldprijs van 25 000 EUR uitgereikt in december en januari '09 in de Nederlandse ambassades van hun thuislanden.

Het Prins Claus Fonds is een Nederlands platform voor interculturele uitwisseling. In samenwerking met andere organisaties realiseert het Fonds heel wat activiteiten, projecten en publicaties die bijdragen aan de positieve wisselwerking tussen cultuur en ontwikkeling. Zo worden er sinds 1997 jaarlijks de Prins Claus Prijzen uitgereikt aan een aantal kunstenaars, filosofen of culture organisaties uit hoofdzakelijk Afrika, Azië, Latijns Amerika en het Caribisch Gebied.
Dit jaar werd gekozen voor het thema ‘Cultuur en het Menselijk Lichaam’ waarbij de aandacht wordt gericht op personen, groepen en organisaties die zich op ingenieuze wijze weten uit te drukken door gebruik van, of in relatie tot, het lichaam daarmee een positieve impact hebben op cultuur en ontwikkeling.

0 reacties:

Een reactie posten