woensdag 30 april 2008

De rolbare boekenplank








Iedereen is wellicht vertrouwd met hangende of zwevende boekenplanken. Ze zijn erg praktisch, nemen weinig plaats in en met wat creativiteit dragen ze bij tot een mooie en gezellige binnenhuisinrichting. Maar kent u ook al de "rolbare boekenplank"?

De Ierse ontwerpster Catherine Greene nam hiervoor de gewone, doordeweekse boekenplank onder handen en ontwierp haar "rolling shelf" of "rolbare boekenplank". De boekenplanken van de rolling shelf werden aan het uiteinde voorzien van individuele houtblokjes die worden samengehouden door een stuk textiel dat uit sterke, flexibele koolstof-aramidevezels (Kevlar) is samengesteld. Het textiel zorgt voor een flexibel scharnier dat er voor zorgt dat de boekenplank kan op- of uitgerold worden.

Hierdoor kan de gebruiker zelf vorm geven aan boekenplanken, naargelang de behoefte en de grootte van de objecten die er op worden gezet.

Meer info: http://www.catgreene.com/

Antwerpse Stadsbibliotheek wordt Erfgoedbibliotheek

Al sinds 1883 is de Antwerpse Stadsbibliotheek gevestigd op het Hendrik Conscienceplein, in hetzelfde gebouw waar ook de Openbare Bibliotheek (toen nog de Volksbibliotheek) zich nog bevond. Deze verhuisde later wel, maar tot op vandaag wordt de Stadsbibliotheek door bezoekers nog altijd verward met de Openbare bibliotheek.
Om enige klaarheid te scheppen werd daarom beslist de naam te veranderen in Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.
Op 17 mei wordt dit samen met de buurtbewoners volop gevierd met een uitbundig Hendrik Consciencefeest, dat de allures zal hebben van de Consciencefeesten van weleer. Een volledige programmatie van alle geplande activiteiten vindt u hier.

Eén ding is zeker, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience laat haar naamsverandering alvast niet onopgemerkt voorbijgaan!

Meer info op www.consciencebuurt.be en www.consciencebibliotheek.be

dinsdag 29 april 2008

Nieuwe covers voor klassiekers












'All animals are equal, but some animals are more equal than others'

De satirische klassiekers Animal Farm en 1984 ('Big Brother is watching you') zijn wellicht de twee bekendste boeken van de Britse auteur George Orwell. Sinds hun eerste publicatie werden ze dan ook al ontelbare keren herdrukt of opnieuw uitgegeven. En bij elke nieuwe editie hoorde uiteraard een andere cover.

Binnenkort zal ook uitgeverij Penguin beide klassiekers opnieuw uitgeven in Engeland. Voor een uniek ontwerp van de covers deden ze beroep op de Amerikaanse kunstenaar Shepard Fairey.

Meer info op http://obeygiant.com/ en http://www.penguin.com/

maandag 28 april 2008

ABC 3D door Marion Bataille

De Franse grafisch artieste, illustratrice, typografe, fotografe en kostuumontwerpster (!) Marion Bataille is momenteel hard aan het werk aan haar innovatieve "3D ABC boek". Met haar unieke werk maakt ze gebruik van grafische, stereocopische en reliëftechnieken en vele kleine, slimme 3D effecten om de de lezer te verrassen, te prikkelen en zijn of haar perceptie te beïnvloeden.

Het 3D ABC boek wordt in oktober 2008 gepubliceerd. De onderstaande videoclip toont een kladversie van dit heel bijzondere boek en toont enkele voorproefjes die Marion Bataille voor haar lezers in petto heeft:



(via: Repertoire Typographie)

Gouden Zoen 2008 voor Jan Simoen

Jan Simoen (Oostende, 1953) is winnaar van de Gouden Zoen 2008. Zijn adolescentenroman 'Slecht' wordt hiermee bekroond als mooiste Nederlandstalige jeugdboek van het voorbije jaar.

De jury kent ook twee Zilveren Zoenen toe aan Marcus Zuzak (De Boekendief) en Linzi Glass (Het jaar dat de zigeuners kwamen). Steven Herrick (Aan de rivier) en Klaus Hagerup (Markus en Diana) krijgen de eervolle vermeldingen. De officiële prijsuitreiking vindt plaats op 14 mei.

De Gouden en Zilveren Zoenen worden al sinds 1997 jaarlijks toegekend door de Stichting CPNB. Zo mochten Anne Provoost (1998, 2002), Marita de Sterck (2001) en Els Beerten (2004) als enige Vlamingen tot nu toe al een Gouden Zoen in ontvangst nemen.

Alle bekroonde boeken kan u uiteraard terugvinden in de bib!

Internationale campagne "Right to Read"

In het kader van Amsterdam Wereldboekenstad werd de campagne "Right to Read" ("Recht op lezen") gelanceerd. De campagne heeft als doel de aandacht te vestigen op het geringe aanbod van boekmaterialen voor blinden en slechtzienden.

Veel grootletterpublicaties, boeken in braille en audioboeken worden gepubliceerd dankzij financiering van organisaties die afhankelijk zijn van overheidsmiddelen. De weinige, aangepaste boekmaterialen verschijnen ook meestal later en zijn bovendien ook duurder dan de gewone, gedrukte versies. De internationale "Right to Read Alliance", bestaande uit zo'n 19 verschillende organisaties, de World Blind Union en de IFLA Libraries for the Blind Section, voert campagne om het aanbod te verbeteren. De organisatie zal hiervoor samenwerken met uitgeverijen, boekhandelaren en bibliotheken.

De Kortrijkse bib voert reeds jaren een actief aankoopbeleid op het gebied van grootletterboeken. Ook het zeer toegankelijke en aan populariteit winnende audioboek vindt u in onze afdeling "Beeld en Geluid" terug.

(via: artikel Linc vzw)
Meer info: World Blind Union

Marke 1945-1965, naar betere tijden ...

In 2005 verscheen het eerste fotoboek van Filip Decock en Michel Faillie over hun gemeente, 'Marke door de jaren heen'. Het boek kende een groot succes en amper twee jaar later is het vervolg een feit.

Marke 1945-1965
probeert de sfeer van de naoorlogse periode en de bloei van 'the fifties and sixties' in Marke terug te brengen. Ook dit keer werd heel wat onuitgegeven en uniek fotomateriaal gebruikt uit het archief van Michel 'Meneer de Markenaar' Faillie.
'Vroeger werden vaak foto's genomen van plechtigheden, feesten en bijeenkomsten van verenigingen, veel Markenaren zullen zich dus in het boek terugvinden.', vertelt Filip Decock.
Alle foto's zijn voorzien van de nodige informatie en alle opbrengsten gaan integraal naar de jeugdwerking van de Muziekvereniging Sint-Jan.

zaterdag 26 april 2008

Bob den Uyl prijs 2008

'Binnen is het donker, buiten is het licht - Het dagelijks leven in een dorp in Malawi' is het beste journalistieke/literaire reisboek van het voorbije jaar geworden.
Fotograaf Jan Banning en journalist Dick Wittenberg winnen hiermee dan ook de VPRO Bob den Uyl Prijs 2008. Gisteravond mochten ze uit handen van de jury 5000 EUR in ontvangst nemen samen met een door Berenice Witsen Elias ontworpen plastiek.

Jan Banning en Dick Wittenberg wilden met hun boek een kroniek van de armoede maken. In Dickisoni, een gehucht in het Afrikaanse Malawi, spraken ze met alle bewoners en legden hun leven vast op prachtige, sobere foto's en in korte maar treffende teksten. 'De armoede in Afrika is nog nooit zo dicht op je huid gekomen', aldus de jury.

De uitreiking van de Bob den Uyl Prijs vond dit jaar voor de vijfde keer plaats. Andere genomineerden uit de shortlist waren Eefje Blankevoort (Stiekem kan hier alles), Jolanda Linschooten (Poollicht), Olaf Tempelman (Roemeense lente), Nell Westerlaken (Het paviljoen van meneer Mofid) en Frank Westerman (Ararat).
In de longlist waren ook twee Vlamingen genomineerd, Chris Destoop (Het complot van België) en Geert van Istendael (Mijn Duitsland), maar zij haalden dus net niet de shortlist.

vrijdag 25 april 2008

Workshop handschriftenvertelling

Voor de vijfde en zesde klas van het basisonderwijs organiseert de Kortrijkse bib sinds januari 2008 een nieuwe vertelsessie en workshop: de "Handschriftenvertelling".

De sessie start met een bezoek aan de afdeling erfgoed, waar de middeleeuwse handschriften van de bib worden bewaard. In het Erfgoedhuis wisselen theorie en praktijk elkaar af: de kinderen gaan aan de slag en plooien katernen, schrijven zelf met een echte ganzenveer en plakken een boekenrug. Na de vertelsessie hebben de leerlingen duidelijk zicht op wat een handschrift is en waarom ze zo kostbaar en zeldzaam zijn.

Hoe deze leuke en educatieve klasactiviteit precies verloopt, kunt u vanaf nu ook bekijken via dit promotiefilmpje:



Deelname aan een handschriftenvertelling kan elke dinsdag na reservatie en duurt twee uur voor een groep van ca. 20 leerlingen. Reservaties via 056 27 75 00 of bibliotheek@kortrijk.be.

Op onze fotopagina vindt u ook een overzicht van de workshop, op BIB TV vindt u ook de filmpjes van de bib terug.

Kinderkunstencharter voor Kortrijk

Kindertheatergezelschap Het Paleis bestaat dit jaar 10 jaar en naar aanleiding van deze mijlpaal willen zij het kindvriendelijk beleid promoten en de nadruk leggen op een kindvriendelijk kunstenbeleid. Het Paleis nodigde de burgemeesters van Antwerpen, Brugge, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen en Turnhout uit om een klimaatverbetering rond kinderkunst op gang te trekken.

Als basis werd het Kinderkunstencharter opgesteld met 10 belangrijke krachtlijnen. De burgemeesters ondertekenden het charter op 15 april en nemen samen het voortouw om op deze manier andere burgervaders te sensibiliseren voor een algemeen kindvriendelijk kunstenbeleid.

Het uithangbord van het kindvriendelijk beleid in Kortrijk wordt Vito de Vespa, voortaan hét symbool voor alle activiteiten en acties van het kindercultuurbeleid in Kortrijk. Binnenkort wordt met Vito's Speelcompus een een gemeenschappelijke brochure aangeboden met het zomeraanbod van cultuur en jeugd.

Meer info: http://www.hetpaleis.be, http://www.kortrijk.be/cultuurbeleid
Download de volledige versie van het Kinderkunstencharter (pdf, 230kb)

Klara.be, een cultureel multimediaplatform

De naam Klara doet u wellicht meteen denken aan die KLassieke RAdiozender van de VRT. Wie graag geniet van klassieke meesterwerken, swingende jazzmelodieën of authentieke wereldmuziek vindt bij dit radiokanaal precies wat hij zoekt.

Maar Klara is méér dan radio alleen. De website klara.be zit sinds kort helemaal in het nieuw en is nu hét culturele multimediaplatform van de openbare omroep. En hun aanbod is groot want naast de klassieke muziekinfo vindt u er nu ook (actuele) informatie over tal van andere cultuuronderwerpen. Ook eigen recensies en reportages zijn er te lezen of te beluisteren, evenals fragmenten en beeldmateriaal uit het archief.
De website is gemakshalve dan ook opgedeeld in een aantal categorieën: expo, muziek, podium, boek, film en varia. Op termijn wil klare.be zeker uitgroeien tot een vaste waarde in de cultuursector door een ontmoetingsplaats te creeëren tussen publiek, programmamakers en de sector zelf.

donderdag 24 april 2008

Jun Murakoshi's "Stoelenkast"









Het idee achter gestapelde stoelen is eenvoudig en praktisch. Geen stoelen meer nodig? Stapel ze op elkaar en zet ze netjes aan de kant. Maar gestapeld of niet, ze blijven (ongebruikte) ruimte innemen.

Met zijn "shelving chair" of (vrij vertaald) "stoelenkast" voegt de Japanse ontwerper Jun Murakoshi een extra functie toe aan gestapelde stoelen door de modulaire constructie ook te gebruiken als boekenkast. Of met een statement van Murakoshi zelf:

"Bijna alle stapelstoelen verliezen een bestaansreden als ze gestapeld worden; ze worden iets dat we willen wegzetten. Dit product daarentegen, is meestal een boekenrek en kan terug een stoel worden als u er een nodig hebt".

Meer info: http://www.junmurakoshi.com

woensdag 23 april 2008

Geef je eigen luisterboek uit

Van 25 juni 2008 tot en met 6 juli 2008 is er de 'week van het luisterboek'. In dat kader houdt Lecticus Luisterwinkel een schrijfwedstrijd. Tot en met 16 mei 2008 kun je als schrijver je manuscript insturen om mee te dingen naar de hoofdprijs.

Zowel de beginnende schrijver als de schrijver die al ooit één of meerdere boeken heeft uitgegeven mag aan deze wedstrijd deelnemen. Van het winnende manuscript wordt door Lecticus geheel gratis een "luisterboek" geproduceerd.

Vlaamse bibliotheken in kaart gebracht

Om bepaalde dienstverleningen als IBL mogelijk te maken bestaat er al geruime tijd een provinciaal informatienetwerk tussen alle Vlaamse openbare bibliotheken, het Provinciaal Bibliotheeksysteem (PBS).
Dit automatiseringssysteem zorgt er ondermeer voor dat de catalogus van aangesloten bibliotheken online raadpleegbaar wordt gemaakt. Hierdoor kan men van thuis uit makkelijk nagaan wat al dan niet beschikbaar staat, online reserveren en verlengen, enz.
Het is ook mogelijk om per provincie te zoeken in alle bibliotheekcatalogi tegelijk: Zoeken.bibliotheek.be, Winob, Ovinob, PBS Limburg en PBS Vlaams Brabant.

Om een breder overzicht te krijgen van dit bibliotheeksysteem, hebben de 5 provinciebesturen onlangs één gezamenlijke website opgestart, nl. www.bibliotheeknetwerk.be.

Zo wordt op een erg visuele manier meteen duidelijk welke bibliotheken al in het systeem zitten of wie zich binnenkort zal aansluiten. En door gericht te klikken op de interactieve landkaart kan u ook onmiddellijk de plaatselijke catalogi raadplegen.

dinsdag 22 april 2008

'Litenatuurtjes' door Geert De Kockere

Poëzie, internet en een sterk staaltje web 2.0 techniek. De Vlaamse dichter Geert De Kockere bewijst dat de combinatie werkt en slaagt er bovendien in om zijn poëzie zowel toegankelijk als dynamisch te maken voor een zo breed mogelijk publiek.

Op de website http://www.litenatuurtjes.net/ biedt hij, op dit moment, zo'n 290 korte en gevatte gedichten aan: 'litenatuurtjes'. Via een handige, gratis 'plug-in' kan iedereen met een eenvoudige regel code, een wisselend litenatuurtje doen verschijnen op een blog of een website.

Het blogteam van de bib vond dit een mooi initiatief en ook een interessante web 2.0 toepassing. We voegden dan ook de plug-in toe aan de bib blog. Tot 22 mei, dus gedurende 1 maand, vindt u in de zgn. 'sidebar' (rechterkolom) van de bib blog de litenatuurtjes van Geert De Kockere.

Meer info: http://www.geertdekockere.be, http://www.litenatuurtjes.net

Podcast: de avonturen van Olivier B. Bommel

In de jaren '20 werden luisterspelen dé ontspanning bij uitstek voor jong en oud. Het hele gezin verzamelde zich toen tijdens de uitzendingen steevast rond hun radio, om toch maar niets te missen van al die spannende avonturen. (Dat zo'n hoorspel ook grote invloed kon hebben op mensen werd duidelijk nadat Orson Welles in 1938 'War of the Worlds' uitzond. Velen dachten toen echt dat marsmannetjes de aarde hadden veroverd.)

De komst van televisie en andere media zorgde er echter voor dat luisterspelen steeds minder populair werden. Tegenwoordig merkt men dat 'audio drama' weer razend populair wordt, net zoals luisterboeken helemaal in zijn. Het spreekt vanzelf dat de nieuwere hoorspelen ietwat geëvolueerd zijn, zowel de verhaallijnen als de muziek zijn een stuk moderner geworden.

Een mooie illustratie hiervan is zeker en vast de Nederlandse hoorspelserie Bommel, gebaseerd op de verhalen van Marten Toonder en bewerkt door Peter te Nuyl. Op de Nederlandse Omroep luisteren dagelijks zo'n 100 000 mensen naar de avonturen van Olivier B. Bommel en Tom Poes. Het plan is dan ook om alle 440 afleveringen in ruim twee jaar tijd uit te zenden.
Aan de Bommel-hoorspelen werken heel wat bekende (Nederlandse) acteurs mee: Mark Rietman verleent zijn stem aan Heer Bommel, Jacob Derwig vertolkt Tom Poes en Krijn ter Braak speelt huisbediende Joost.

Het zijn zeker niet alleen nostalgici die graag naar de hoorspelserie luisteren, ook heel wat jonge mensen genieten ervan. Alle afleveringen zijn immers via podcast te downloaden, om nadien te kunnen beluisteren op een mp3-speler of op computer!

Meer info op www.hoorspelbommel.nl, waar alle reeds uitgezonden en lopende avonturen (opnieuw) te beluisteren zijn!

(illustratie Marten Toonder)

maandag 21 april 2008

Café Rijk Bellegem

In 'Café Rijk Bellegem. Bellegemse herbergen en herbergiers van de 16e tot de 21e eeuw' wordt het Bellegemse herbergleven beschreven, van vroeger tot nu.
Auteur Gerrit van Betsbrugge, zelf een rasechte Bellegemnaar, belicht op anekdotische wijze de geschiedenis en het bestaan van zowat alle plaatselijke cafés en herbergen. En in de geïllustreerde inventaris wordt uitgebreid aandacht besteed aan de uitbaters zelf. Zo komt men te weten dat café-restaurant 'De Ronde van Vlaanderen' jarenlang uitgebaat werd door 'vergeten' wielerkampioen Germain Derycke.
Bij de publieke voorstelling hoorde een tijdelijke tentoonstelling waar diverse caféfoto's te zien waren.

Gerrit van Betsbrugge
is met dit boek zeker niet aan zijn proefstuk toe. In de reeks 'Landelijk leven en Hoevegids Groot Kortrijk' schreef hij eerder al over de geschiedenis van Bellegemse hoeven. Een overzicht van zijn andere publicaties vindt u hier.

Edwin Fagel wint Jo Peters Poëzieprijs

De vierde editie van de Jo Peters Poëzieprijs werd dit jaar toegekend aan Edwin Fagel voor zijn dichtbundel "Uw afwezigheid" (uitg. Nieuw Amsterdam). Volgens de jury 'vanwege de trefzekere toon die subtiele gemoedsbewegingen niet uit de weg gaat, vanwege zijn inzicht in de werking van poëzie, zijn speelse omgang met de traditie en zijn gedurfde helderheid'.

De jury, bestaande uit Tsead Bruinja, Marja Pruis, Wim van der Tol en Marjoleine de Vos, maakte een keuze uit een tachtigtal dichtbundels die verschenen in de laatste twee jaar. Uit het ruime aanbod werden vier genomineerden geselecteerd:

Micha Hamel met Luchtwortels
Ruth Lasters met Vouwplannen
Esther Naomi Perquin met Servetten halfstok
en winnaar Edwin Fagel met Uw Afwezigheid

zondag 20 april 2008

Biblioquotes: Remco Campert

"De meeste mensen lezen alleen om een excuus te hebben om niet te hoeven praten."

"In de letterkundige vijver hebben de kikkers de zonderlinge gewoonte om zichzelf op te blazen."

"Leen bij voorkeur alleen boeken uit, die u zelf hebt geleend."

"Poëzie is een daad van bevestiging. Ik bevestig dat ik leef, dat ik niet alleen leef."

"Er is een groot verschil tussen de enthousiaste man die een boek wil lezen, en de vermoeide man die een boek wil om te lezen."

(Remco Campert)

vrijdag 18 april 2008

My Word Coach: uw taalvaardigheid al spelende verbeteren

Videospelletjes hoeven per definitie niet altijd agressie uit te lokken of een nadelige invloed te hebben. Games zónder geweld kunnen ook leuk zijn. 'My Word Coach' bijvoorbeeld, het nieuwste educatieve spel van Ubisoft.

Aan de hand van diverse spelletjes en oefeningen verbetert 'My Word Coach' aanzienlijk uw taalvaardigheid. Dagelijks twintig minuutjes spelen moet volstaan om elke dag vier of vijf nieuwe woorden aan te leren. Bovendien worden alle vorderingen nauwgezet bijgehouden om u op het juiste moment advies te kunnen geven.
'My Word Coach' kan gespeeld worden op een Nintendo DS én op de Wii. Ideaal dus om uw kennis van het Nederlands op peil te houden!

Voor de ontwikkeling van deze Nederlandstalige versie werd beroep gedaan op Walter Daelemans, professor computerlinguïstiek aan de universiteit van Antwerpen. Met het Van Dale woordenboek als richtlijn stelde hij een woordenlijst samen van maar liefst 20 000 woorden, onderverdeeld in twintig moeilijkheidsgraden. Merknamen, dialectwoorden en schuttingtaal werden er vanzelfsprekend wel uitgefilterd.

Ik Jan Cremer: deel 3

Jan Cremer is een kleurrijke figuur in letterlijke en figuurlijke zin. Hij schrijft, schildert, reist de wereld rond en is niet op zijn mond gevallen. Cremer is wereldberoemd geworden met zijn boek Ik Jan Cremer. Na Ik Jan Cremer: tweede boek, is er nu een derde deel met als logische titel: Ik Jan Cremer: derde boek.

'Ik Jan Cremer: derde boek' is een levensecht portret van een legendarische periode uit de geschiedenis van Amerika en tegelijk een fenomenaal gedetailleerd, meedogenloos zelfportret, geschreven met de sardonische ondertoon die Jan Cremer zo eigen is' zegt Robbert Ammerlaan, de huidige directeur van De Bezige Bij.
Wie Jan Cremer wil lezen, kennen en leren begrijpen leest best de eerste twee delen. Een klein woordje uitleg is bij deze niet ongepast:

Ik Jan Cremer gaat over het woelige leven van Jan Cremer. Jan is een jongen die zich vanaf zijn geboorte tegen alle instanties en mensen afzet die gezag over hem proberen te voeren. Al op jonge leeftijd komt Jan in aanraking met verschillende instanties vanwege zijn rebels gedrag. Jan gaat altijd overal heen zonder een cent op zak. Hij weet zich altijd te redden door illegale baantjes te aanvaarden of het versieren van rijke vrouwen. Zijn leven bestaat uit drank, seks, uitgaan, vrouwen en illegale activiteiten. Hij draait er ook zijn hand niet voor om, om een gevecht aan te gaan. Jan wordt matroos, marinier, sluit zich aan bij het vreemdelingenlegioen en eindigt uiteindelijk in Parijs als kunstschilder. Na Parijs komt hij in Ibiza terecht om uiteindelijk terug te keren naar Nederland, waar hij inmiddels berucht is door de vele keren dat hij de voorpagina heeft gehaald.

In 1966 verschijnt Ik Jan Cremer: tweede boek, op de cover aangeprezen als 'de meedogenloze bestseller' (het eerste boek had Cremer op voor- en achterkant de vermelding 'de onverbiddelijke bestseller' meegegeven). Ook deze avonturen van Jan Cremer slaan Nederland met verstomming en roepen een stroom van tegengestelde reacties op. De controverse blijft deze keer niet beperkt tot kritiek. Wekenlang is er ophef om de Amsterdamse prozaprijs 1967. Twee juryleden willen Cremer bekronen en schrijven een meerderheidsrapport. Eén jurylid verzet zich en schrijft een minderheidsrapport. Na veel getouwtrek hakt Wim Polak, de burgemeester, de knoop door en volgt het meerderheidsrapport. Jan Cremer krijgt de Amsterdamse prozaprijs 1967.

donderdag 17 april 2008

9000 papiertjes, 1 reclamespot

Een samenwerking tussen de Britse papierkunstenares Su Blackwell en de Californische wijnproducent Beringer Vineyards leverde deze ongewone, artistiek geïnspireerde reclamespot op:


Een interessante "making of", dus hoe de reclamespot tot stand kwam, kunt u hier bekijken. Indrukwekkend is alvast dat 9000 (!) gevouwen papiertjes nodig waren om de objecten en figuurtjes tot leven te brengen.

Su Blackwell maakt haar sculpturen en installaties met materialen zoals papier en kledij. Haar papieren werken komen tot leven vanuit de pagina's van boeken. Su's website toont een kleine selectie werken met o.a. installaties en boeksculpturen.









(via: paul isakson,
foto's (c) 2008 Su Blackwell)
Meer info: http://www.sublackwell.co.uk/

woensdag 16 april 2008

"Book in a Chair" of "boekzetelen"?











De klassieke opvatting om boeken enkel op een boekenplank- of rek te plaatsen, laat zich niet altijd combineren met onze moderne levenstijl. Boekenkasten nemen vaak te veel plaats in dus moeten we creatief zijn met bvb. zwevende boekenplanken, inbouw- of hangsystemen.

De Koreaanse designer Sang-Hoon Lee integreerde een aantal van deze ideeën en noden in zijn "Book in a Chair" ("Boek in een stoel"), een felgekleurde zetel met daarin een gleuf om steeds een goed boek of tijdschrift binnen handbereik te hebben. Verschillende zetels kunnen ook aan elkaar gekoppeld worden dankzij het eenvoudige, modulaire ontwerp.

Hoe omgaan met archief en documentatie?

Sinds kort kunt u in het Erfgoedhuis van Kortrijk een cursus volgen rond archiefzorg. Meer dan nodig blijkt. Aan de slag gaan met archief en documentatie blijkt nog altijd een pijnpunt in onze wegwerpmaatschappij.
Een archief beheren is geen simpele taak. Documenten verzamelen en aanmaken is eenvoudig, ze de baas kunnen is een andere kwestie. Een goed beheer van archiefstukken is daarom van groot belang. Archiveren is een belangrijke manier om ons verleden te bewaren, te leren kennen en door te geven aan de volgende generaties.

Enkele vragen zijn daarbij van groot belang: Hoe spring je om met archieven? Hoe moet je een archief inventariseren? Wat zijn de beste bewaaromstandigheden? Welke documenten hou je bij? Wat is een archief? Hoe moet je archiefdocumenten digitaliseren? Is er een wetgeving rond archiveren?

Op al deze vragen krijgt u een antwoord in een lessenreeks georganiseerd door de Erfgoedcel van Kortrijk en het project Pro Memorie. Dat is een project van verschillende volksculturele organisaties dat lokale erfgoedhouders wil bijstaan bij het beheer van hun archief- en documentatiecollecties. De curcus gaat over het beheer van archief-en documentatiecollecties. Heel interessant voor iedereen de meer wil weten over hoe men best omgaat met archief en documentatie.

Inschrijven zonder voorkennis is geen probleem. De lessenreeks is heel toegankelijk. Deelname voor de volledige reeks kost 40 euro. Per aparte les betaal je 10 euro. Hierin is het lesmateriaal en een informatieve brochure inbegrepen. Je kunt je inschrijven door te mailen naar wim.vanhaecke@heemkunde-vlaanderen.be en via erfgoedcel@kortrijk.be of 056 27 74 24. Alle lessen vinden plaats in het Erfgoedhuis, Onze-Lieve-Vrouwestraat 45, Kortrijk, van 10u tot 13u.


- zaterdag 19 april 2008:
Inleiding en inventarisatie (door Wim Vanhaecke, Pro Memorie)

- zaterdag 26 april 2008:
Materiële bewaring (door Leon Smets, FARO)

- zaterdag 3 mei 2008:
Collectiebeheer (door Dirk van Duyse, Stadsbibliotheek Antwerpen)

- zaterdag 10 mei 2008:
Digitalisering (door Dries Beheydt, Reproductiefonds Vlaamse Musea)

- zaterdag 17 mei 2008:
Wetgeving (door Maurice Vandermaesen, Rijksarchief Brugge)

Meer info: Wim.vanhaecke@heemkunde-vlaanderen.be of 015 20 51 74

dinsdag 15 april 2008

“Map Art” clothing: kleren in kaart

Wie vertrekt er tegenwoordig nog op vakantie zonder z’n vertrouwde gps-toestel? TomTom, Mio, Garmin, u vindt deze navigatiesystemen in alle mogelijke variaties. Met als gevolg natuurlijk dat traditionele landkaarten steeds minder populair worden.

Elisabeth Lecourt, een veelbelovende Franse kunstenares, geeft er in elk geval een nieuwe en originele dimensie aan. In Les Robes Géographiques stelt ze een aantal kledingstukken voor die ze vouwde, enkel en alleen uit gedetailleerde stadsplattegronden en landkaarten.

“Zoals een cartograaf landkaarten tekent om de wereld waarin we leven te begrijpen, zo dwing ik de landkaarten om de vorm aan te nemen van kledingstukken die de gewoonten en de identiteit van de drager representeren”
, vertelt ze in een interview.

De fascinerende ontwerpen van Elisabeth Lecourt zijn wel niet geschikt om ze daadwerkelijk te dragen.
Wie dacht eindelijk een unieke kledingontwerper gevonden te hebben, houdt daar dus best rekening mee!

maandag 14 april 2008

Tentoonstelling: 25 jaar Het verdriet van België

25 jaar geleden schreef Hugo Claus (Brugge, 1929-2008) z'n meesterwerk 'Het verdriet van België'.
Al bij de allereerste voorstelling van het boek, op 17 maart 1983 in het Gentse literaire café 'Hotsy Totsy', werd duidelijk dat hij een bestseller geschreven had. Na 25 jaar beschouwt men 'Het verdriet van België' dan ook nog steeds als dé klassieker van onze Vlaamse literatuur.
Het jubileum wordt dit jaar gevierd met tal van activiteiten, die door het onverwachte overlijden van de Vlaamse auteur eveneens een eerbetoon geworden zijn.

Zo kan u in De Slegte (aan de Wapper in Antwerpen) vanaf zaterdag de tentoonstelling 25 jaar Het verdriet van België gaan bezoeken. Speciaal voor de gelegenheid werden originele handschriften, nota's, typoscripten, proefdrukken, foto's en andere documenten bijeengebracht.

Het wordt in ieder geval een unieke tentoonstelling, waarbij de bezoekers zicht krijgen op de ontstaansgeschiedenis van deze Vlaamse klassieker.

"25 jaar Het verdriet van België" - 19 april tot 18 mei 2008
Boekhandel –Antiquariaat De Slegte
Wapper 5, 2000 Antwerpen

De 'revolutie' van de hoop

Hoe kan ik mensen of mijn omgeving op een positieve manier beïnvloeden en misschien zelfs veranderen? Een gedachte die op een avond door het hoofd speelde van Krystyn Heide, een jonge webdesigner uit New York. Ze vond het antwoord op haar vraagstelling in het opzetten van een ludieke, snel aan populariteit winnende, actie: de "Hope Revolution".

Via haar website en haar blog moedigt ze iedereen aan om kleine notitieblaadjes te verspreiden, op alle mogelijke plaatsen, met daarop positieve of vriendelijke boodschappen, bestemd voor ieders medemens.

Of met Krystyn Heide's eigen woorden:

"Het schrijven van deze kleine briefjes gaf me hoop dat een connectie tussen mensen mogelijk is, zelfs als we meestal niet aanwezig zijn om die connectie, de reactie of het effect te zien op de persoon die per toeval het berichtje tegenkomt.

Ik dacht er aan om me te verbergen om te zien wat er zou gebeuren als iemand een van mijn berichtjes vond. Maar het belangrijkste, voor mij toch, is dat ik ze achterliet. Misschien vinden mensen een berichtje en hebben ze dit vandaag niet nodig maar ik geloof dat wanneer ze dit het meeste nodig hebben, er een berichtje zal opduiken. Dit zijn de kleine momenten waarvan ik het meest zou willen getuige zijn..."

Het initiatief wint in ieder geval aan bekendheid, dankzij de mond-tot-mondreclame en de vele berichten op blogs en websites. Op een speciaal ingerichte Flickr fotopagina kan iedereen zijn of haar fotomateriaal insturen. U kunt er alvast het resultaat zien van deze toch wel bijzondere actie. Een (r)evolutie in wording?

(neen, dit is géén oproep tot het gooien van papiertjes op de openbare weg!)

Meer info: http://www.hoperevo.com, http://www.krystynheide.com
Flickr group: http://www.flickr.com/groups/hoperevo/

zaterdag 12 april 2008

Leonard Nolens wint VSB Poëzieprijs 2008

In Amsterdam werd gisteravond voor de vijftiende keer op rij de VSB Poëzieprijs uitgereikt. Al sinds 1994 wordt jaarlijks een Nederlandstalige poëziebundel bekroond door dé belangrijkste poëzieprijs van het Nederlandse taalgebied.

De VSB Poëzieprijs 2008 is dit keer voor Leonard Nolens (Bree, 1947) voor z'n dichtbundel 'Bres' (Querido). De Vlaamse dichter mocht uit handen van de jury een bedrag van 25000 EUR in ontvangst nemen alsook een kunstwerk van Linda Verkaaik.

Uit alle 87 inzendingen waren ook nog vier andere dichtbundels genomineerd: Groter dan de feiten (Jan Baeke), Innisfree (CHristine D'haen), De Dame van de Tapisserie (Jacques Hamelink) en Spamfighter van Anne Vegter. Zij werd met een meerderheid van de stemmen verkozen tot publiekslaureaat.

vrijdag 11 april 2008

Erfgoeddag / Expo '58 happening op zondag 13 april

Op zondag 13 april is het opnieuw Erfgoeddag in gans Vlaanderen en Brussel. Deze inmiddels 8ste editie heeft als thema "Wordt verwacht" en neemt de toekomst als uitgangspunt.

Voor Kortrijk wordt het tegelijk één grote flashback naar Expo '58. Zag de toekomst er ooit beter uit dan in 1958? Diverse Kortrijkse erfgoedactoren gaan het na en creëren een ware expo-happening met live muziek, dansdemonstraties, kinderspelen, oldtimers, een expocafé, een ontbijt, een curiosatentoonstelling en nog veel meer.

Erfgoeddag is echter op de eerste plaats ook een gezinsdag. Overal zijn kindvriendelijke activiteiten. En dan is er nog dat eeuwenoude manuscript, dat ons aanspoort om op zoek te gaan naar dertien visioenkaarten, die een gelukkige toekomst beloven...

Een overzicht met blikvangers van het Kortrijkse programma vindt u hier en een mini-site over Expo '58 vindt u hier. Trek er deze zondag op uit en ontdek het leuke en boeiende aanbod in Kortrijk!

Meer info: http://www.erfgoedcelkortrijk.be, http://www.erfgoeddag.be/
Downloads: programma erfgoeddag (pdf 1.1mb), brochure "Expo '58 in Kortrijk" (pdf 1.6mb)

donderdag 10 april 2008

Focus op : Mediargus in de bib

U hebt het vast al meegemaakt dat een collega op het werk vol trots vertelt dat hij met de toneelvereniging dit weekend 'in de krant zal staan'. Of dat zoon- of dochterlief de leuke schoolopdracht krijgt om zo veel mogelijk artikels te zoeken in verschillende kranten. Of leest de rest van het gezin graag 'Het laatste Nieuws', terwijl u zelf liever een andere krant leest?

Wat doet u dan meestal in zo'n situaties? U koopt op zaterdag de weekendkrant, om toch maar het artikel gelezen te hebben tegen de eerstkomende werkdag. Voor de schoolopdracht worden wekenlang stapels oude kranten bijgehouden, om ze later één voor één te doorbladeren. Of u hebt twee verschillende krantenabonnementen, om toch maar uw favoriete krant te kunnen lezen.

Een iets eenvoudigere oplossing is Mediargus. Deze digitale persdatabank bevat het archief van alle Vlaamse kranten en tijdschriften van Roularta Media Group:
  • Kranten: De Morgen (1998-), De Standaard (1998-), De Tijd (1988-), Gazet van Antwerpen (1996-), Het Belang van Limburg (1993-), Het Laatste Nieuws (1999-), Het Nieuwsblad (1998-), Het Volk (2000-) en Metro (2001-)

  • Tijdschriften: Bizz Français (1999-), Bizz Nederlands (1999-), Industrie Français (1995-), Industrie Nederlands (1995-), Klasse (1990-), Knack (1995-), Le Vif Express (2001-), Tendances (1995-), Trends (1995-) en Wablieft (1995-)

  • Persagentschap: Belga (1995)
Er kan in de volledige databank gezocht worden naar zowel recente artikels als naar oudere publicaties, zelfs het regionale nieuws is erin terug te vinden. Artikels worden gezocht via titelwoorden, de auteur of op datum. Door bepaalde trefwoorden in te tikken kan u ook de volledige artikelteksten doorzoeken. U kan zelfs kiezen in welke bronnen er specifiek gezocht moet worden.
Daarnaast kunnen artikels ook opgezocht worden via persmappen. Hierin worden de meest relevante artikels rond actuele onderwerpen verzameld. Zo hebt u in één klap de interessantste artikels over een bepaald thema.

Sinds kort kan u de meeste artikels ook als pdf-formaat downloaden en uitprinten. Net alsof u de echte krant zou kopiëren! Zelfs de krant van vandaag kan u - integraal - lezen via de computer!

Mediargus is gratis raadpleegbaar op alle computers in de bibliotheek, dus ook in de buurtbibliotheken.

Pulitzer prijs '08 voor Junot Diaz

De prestigieuze Pulitzer prijs werd dit jaar voor de categorie fictie toegekend aan de Amerikaanse auteur Junot Diaz voor zijn roman "The Wondrous Life of Oscar Woa"(vert. "Het Korte maar Wonderbare Leven van Oscar Wao", uitgever: Mouria).

Een overzicht van alle Pulitzer laureaten vindt u op www.pulitzer.org.

(via: Vlabin-VBC)

Meer info:
http://www.junotdiaz.nl, http://www.pulitzer.org

woensdag 9 april 2008

Het levende boek

De Koreaanse ontwerper Soo-Yeon Yang vond een manier om een beetje 'leven' te brengen in een boekencollectie of op een stoffige boekenplank. Hij ontwierp een "Live Book" (vert. "Levend Boek"), een terrarium in de vorm van een echt boek.


U kiest zelf een leuke plant om er in te plaatsen en dankzij de verwijderbare vaas en het eenvoudig draineersysteem is dit levende boek ook eenvoudig in onderhoud.

We vonden niet direct waar u dit - als potentiële, groene boekenwurm - kunt kopen maar dit lijkt ons ook een leuk doe-het-zelf
project.

Canon van de Vlaamse Literatuur

De Nederlandse Taalunie wil het grote publiek opnieuw laten proeven van Vlaams-Nederlandse literatuur. Daarom wordt er volop gewerkt aan een officiële canon met de grootste klassiekers uit de Nederlandstalige literatuur. Het plan is om samen tot een wetenschappelijk verantwoorde reeks te komen die men ook in het onderwijs kan gebruiken. De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal-en Letterkunde (KANTL) zorgt voor de Vlaamse inbreng en stelden een basislijst samen, weliswaar louter gebaseerd op de mening van een 17-tal academici. Zo blijkt dat o.a. Felix Timmermans, Ernest Claes of Herman de Coninck niet op hun lijst voorkomen.

Dus ging het weekblad Knack zelf maar eens op zoek naar dé top 50 van de Vlaamse literatuur. Middels een enquête onder schrijvers, docenten, academici, critici, uitgevers, boekhandelaars en bibliothecarissen (allemaal vakmensen dus) kwamen ze tot een lijst van 50 werken die zeker in een Vlaamse canon thuishoorden. Er kon gestemd worden op - overleden - Nederlandstalige auteurs alsook op Franstalige auteurs die leefden en werkten in Vlaanderen.

Deze Vlaamse klassiekers staan bovenaan het lijstje:
1. "De Kapellekensbaan" van Louis Paul Boon
2. "Het dwaallicht" van Willem Elsschot
3. "Het verdriet van België" van Hugo Claus
4. "Het gezin van Paemel" van Cyriel Buysse
5. "Het leven en den dood in den ast" van Stijn Streuvels

De volledige lijst vindt u hier, evenals een top 10 van 'nog levende' auteurs en voorkeurslijstjes van een aantal schrijvers.

Het verschil met de lijst van de Koninklijke Academie is hemelsbreed. Volgens Knack was hun enquête dan ook vooral bedoeld om tegenwicht te bieden en sindsdien is er nogal wat beroering ontstaan met talrijke discussies als gevolg.
Eén ding is duidelijk, iedereen heeft zo z'n eigen literaire voorkeur.

dinsdag 8 april 2008

Een kommetje van vinyl

Creatief zijn met vinyl, er lijkt geen einde aan te komen. Na het fenomeen 'sleeveface' (een hoes van een vinylplaat voor je gezicht houden, zodanig dat die tot leven komt) en het fenomeen 'sleazy sleeves' (het collectioneren van platenhoezen met een erotisch tintje), is er nu ook het lumineuze idee 'LP Bowls'.

LP Bowls zijn kommetjes gemaakt van vinylplaten. Wie zijn oude vinylplaten beu is, ze niet kwijt kan en ook geen adept is van sleeveface of sleazy sleeves, kan er een mooie kom van maken. Een kom waarin je alles kwijt kan. Een salade in een kommetje gemaakt van een vinylplaat van je favoriete muziekgroep. Smakelijk!

Wie aan de slag wil kan hier de handleiding vinden: handleiding LP Bowls. Of wat dacht u van een doe-het-zelf instructiefilmpje:



Meer info: http://www.maybeproduct.at/lp.htm

maandag 7 april 2008

Op het nachtkastje van: Luc Dufourmont

The Ugly Papas, Two Russian Cowboys, deze twee groepen met klasse staan synoniem voor frontman Luc Dufourmont. Luc draagt rock ’n roll hoog in het vaandel, is een man van de wereld en is van alle markten thuis. Hij maakt muziek, schrijft liedjes, gedichten en verhalen. Binnenkort begint Luc aan een boek en ondertussen leest hij 250 kinderboeken per jaar voor aan zijn kinderen. We vroegen ons af hoe deze bezige bij het allemaal doet.



My Space: http://www.myspace.com/uglypapas
Luc Dufourmont blog:
http://misterodufo.skynetblogs.be/
Youtube:
http://www.youtube.com/user/UGLYPAPA

Germain Derycke: Vergeten Kampioen

Voor wie het nog niet wist, Stijn Devolder (Kortrijk, 1979) won gisteren de 92e editie van de Ronde van Vlaanderen. Een onvergetelijke en bijzondere prestatie, waardoor hij één van de 65 Belgische winnaars wordt die deze wielerklassieker op hun palmares heeft staan.

In 1958 was het Bellegemnaar Germain Derycke (1929-1978) die als eerste de eindmeet haalde. De zege behalen van Vlaanderens Mooiste is echter absoluut geen garantie op eeuwige roem want zo'n vijftig jaar later is deze toprenner spijtig genoeg zo'n beetje uit ons collectieve geheugen verdwenen.

Dit was voor historicus en wielerjournalist Frederik Baekelandt meteen een aanleiding om Germain 'Mentie' Derycke opnieuw in de belangstelling te plaatsen. Vooral dankzij heel wat getuigenissen slaagde hij erin om de mooiste herinneringen en anekdotes te vergaren en in zijn boek terug tot leven te roepen.

Germain Derycke, vergeten kampioen is een onthullende biografie geworden, over een 'klasbak' die ooit Parijs-Roubaix ('53) of de Waalse Pijl ('54) won, over de wielersport uit die tijd, maar vooral over de verrassend eenvoudige mens achter de 'TGV van Bellegem'.

zondag 6 april 2008

Biblioquotes: Hugo Claus

"Kunst is geen papje, geen snoepje waarvoor je alleen je bek hoeft open te doen. Het is vooral een kwestie van aandacht en geconcentreerde energie."

"Een dichtbundel is een grote vuilnisbak waaruit iedereen kan pikken wat 'ie wil."


"Poëzie heeft geen normen. Poëzie danst op de maat van het ogenblik."


"Ik ben absoluut tegen de puurheid van de taal. Als het iets wezenlijks meebrengt, moet je anglicismen, germanismen en gallicismen meteen cultiveren. Ik geloof niet in het uitgedunde, dat men voorhoudt als het enige Nederlands, ik irriteer me aan de Nederlandse overheersing."

(Hugo Claus)

vrijdag 4 april 2008

Uit de oude doos: "nobele onbekenden"

In de omvangrijke collectie oude foto's van de bib (ca. 7500 stuks) bevinden zich ook een aantal "nobele onbekenden". Eigenlijk eufemistisch voor "geen idee waarover dit gaat" (eerlijk is eerlijk, niet?).

Dit geldt o.a. voor deze foto waarvan we na ca. 100 jaar enkel nog met zekerheid weten dat beide heren in een toneelstuk meespelen en met een glas bruin bier poseren voor een promotionele foto.

De foto is na al die tijd ook zeer goed bewaard gebleven en schetst een mooi beeld van de tijdsgeest van het begin van de 20e eeuw. Een mooi voorbeeld uit de historische collecties dus, die we u niet wilden onthouden.

Misschien kunt u ons een handje helpen met de situering van deze foto en kunnen we een beroep doen op het collectief geheugen:

Hebt u enig idee wat beide heren aan het doen zijn of waar en wanneer deze scene zich afspeelde? Laat het ons weten via een reactie op dit blogbericht.

Of hebt u net als wij ook geen idee? Dan weet u misschien wel waarover dit elegante duo aan het nadenken is.

donderdag 3 april 2008

Zes auteurs. Zes verhalen. Zes weken.

Uitgeverij Penguin startte samen met SixtoStart, een producent van alternatieve games, het initiatief "We Tell Stories". Op de gelijknamige website vindt u zes (Engelstalige) klassiekers terug die bewerkt worden tot zes digitale verhalen door zes bekende auteurs: Charles Cumming, Toby Litt, Kevin Brooks, Nicci French, Matt Mason en Moshin Hamid. In de zes digitale verhalen zijn bovendien aanwijzingen opgenomen die verwijzen naar een zevende nog verborgen verhaal op het net. Het zoeken daarnaar vindt zijn bekroning in een wedstrijd waarmee de Penguin Classic Library, met een waarde van 16.500 euro, kan worden gewonnen.

Het bijzondere aan de zes digitale verhalen is het gebruik van moderne webtechnologie om de lezer rechtsreeks te betrekken in het verhaal. Zo werd de spionageklassieker "The Thirty-Nine Steps" ("De 39 treden") van John Buchan door Charles Cumming bewerkt tot "The 21 Steps" ("De 21 Treden). Het verhaal bestaat uit een aaneenschakeling van korte teksten en interactieve Google Maps, waarbij de gebruiker klikt op aanwijzingen en instructies om zo - letterlijk - de tocht van een man te volgen die getuige is van een moord en gedwongen is een mysterieuze vloeistof naar een vliegtuig te brengen.

Het griezelverhaal "Slice", door Toby Litt en gebaseerd op de klassieker "The Haunted Doll House" van M.R. James, maakt daarentegen gebruik van blogging en het aan populariteit winnende Twitter. En wat "Fairy Tales", door Kevin Brooks en gebaseerd op de sprookjes van Hans Christian Andersen, voor u in petto heeft, dat laten we u zelf ontdekken.

(voor al dit moois is een goede kennis van het Engels aangeraden)


(via: Literatuurplein)