Adriaan van Dis wint De Gouden Ganzenveer 2009 en E. du Perronprijs 2008

De Gouden Ganzenveer 2009 werd zondag toegekend aan de Nederlandse schrijver Adriaan van Dis voor zijn ganse oeuvre. Hij zal de prijs op 16 april in ontvangst nemen.

De Gouden Ganzenveer is een culturele prijs en wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. De selectie van de kandidaten en de besluitvorming over de laureaat wordt door de Stichting van de Gouden Ganzeveer telkens in handen gegeven van de Academie De Gouden Ganzenveer. De Academieleden zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, politiek, wetenschap en bedrijfsleven.

De academieleden over Adriaan van Dis: "De Academie de Gouden Ganzenveer ziet van Dis als een auteur die er al meer dan 25 jaar in is geslaagd in een steeds multimedialer wordende samenleving op een unieke manier een breed publiek van lezers, luisteraars en kijkers te blijven boeien. Uniek is zijn vermogen om moeilijke onderwerpen toegankelijk te maken zonder aan diepgang en nuance concessies te doen".

De auteur kreeg verleden week ook al de de E. du Perronprijs 2008 voor zijn verhalenbundel Leeftocht : veertig jaar onderweg (uitg. Augustus), waarin hij de verhalen die hij de afgelopen decennia publiceerde in bundels en tijdschriften verzamelde, herschikte en deels herschreef. Van Dis ontving de prijs vanwege "zijn niet aflatende persoonlijke betrokkenheid bij het ideaal van een ruimhartige en open wereld, waarin de kool en de geit niet gespaard hoeven te worden".

De E. du Perronprijs is een jaarlijkse prijs, op initiatief van de Gemeente Tilburg en de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg, ter bekroning van mensen of instellingen die zich door een actieve bijdrage aan de cultuur verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van wederzijds begrip en een goede verstandhouding tussen de diverse bevolkingsgroepen die in Nederland wonen.

Meer info: www.goudenganzenveer.nl, www.adriaanvandis.nl, www.augustus.nl

0 reacties:

Een reactie posten