Brandhout. Een irritatie - C*K Kortrijk


Op donderdag 5 februari om 20u15, kunt u de theatervoorstelling "Brandhout. Een irritatie." van theatergezelschap Stan bijwonen in de Kortrijkse schouwburg. De voorstelling is gebaseerd op de trilogie over de kunsten van de schrijver Thomas Bernhard (1931-1989), geschreven in de jaren 80: "Der Untergeher" over pianist Glenn Gould, "Alte Meister" over de schilderkunst en "Holzfällen" over theater.

Twaalf jaar na "Oude Meesters", hun versie van het tweede deel van deze trilogie, vinden Damiaan De Schrijver en Jolente De Keersmaeker van het theatergezelschap STAN de tijd rijp voor het derde deel van Bernhards trilogie: "Brandhout. Een irritatie". Bernhards aanhoudende kritiek op Oostenrijk en zijn inwoners zorgt voor heel wat schandalen en processen. De roman "Holzfällen" wordt meteen na druk verboden. Bernhard neemt wraak door in zijn testament te stipuleren dat zijn toneelstukken tot vijftig jaar na zijn dood niet meer in Oostenrijk gespeeld mogen worden. Dit zou betekenen dat het Oostenrijkse publiek tot 2038 geen enkele opvoering van Bernhard te zien krijgt; zijn testamentaire wil is echter verbroken.

In 1989 studeren Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver, Waas Gramser en Frank Vercruyssen af aan het Antwerps Conservatorium. Ze willen zich niet integreren in bestaande gezelschappen en richten TG Stan op. Stan stelt de acteur centraal en werkt weinig of nooit met een regisseur. De voorstellingen worden gekenmerkt door spelplezier en dragen een krachtig maatschappelijk statement uit.

"Brandhout" speelt exclusief in "bonbonnières" in België en Nederland zoals de Stadsschouwburg Amsterdam, Bourlaschouwburg Antwerpen, Koninklijke Vlaamse Schouwburg Brussel, Minardschouwburg Gent en de Kortrijkse Schouwburg.

Tekst: Thomas Bernhard. Een voorstelling van: Jolente De Keersmaeker, Matthias de Koning, Damiaan De Schrijver en Thomas Walgrave. Met: Damiaan De Schrijver. Vertaling: Monica Verhofstadt. M.m.v. La Rose des Vents Villeneuve d’Ascq i.k.v. het project TRAFFIC met de steun van Interreg IV, Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, EFRO investeert in jouw toekomst. Nederlandstalige voorstelling

De eerste 10 mensen die een ticket kopen kunnen genieten van de actie 1 ticket kopen en één gratis!

Brandhout. Een irritatie
- 5 februari 2009 - Schouwburg Kortrijk, schouwburgplein 14 - Tickets:€ 15 / € 13 - Tickets bestellen: klik hier

0 reacties:

Een reactie posten