Joseph O'Neills 'Netherland' wint de PEN/Faulkner Award

De gerenomeerde PEN/Faulkner Award voor fictie gaat dit jaar naar Joseph O'Neill voor zijn roman "Netherland". De shortlist voor de literaire prijs bestond uit:
  • Sarah Shun-Lien Bynum voor "Ms. Hempei Chronicles"
  • Susan Choi voor "A Person of Interest"
  • Richard Price voor "Lush Life"
  • Ron Rash voor "Serena"
  • Joseph O'Neill voor "Netherland"
Joseph O'Neill (45), geboren in Ierland, zocht New York's cricket subcultuur op toen hij er in 1998 naar emigreerde. Na enkele jaren competitie met cricketliefhebbers uit Zuidoost-Azië en uit Brits West-Indië (de "West Indies") vond hij, zo blijkt uit interviews, "dat er een verhaal zat in deze gemarginaliseerde en emblematisch onzichtbare wereld".

O'Neill's Netherland wordt frequent vergeleken met "The Great Gatsby" en vertelt het verhaal van het leven van een Nederlandse bankier in New York na de terroristische aanvallen van 2001, zijn vriendschap met de "Gatsby-achtige" Chuck Ramkissoon die grote ambities heeft in het New Yorkse cricketlandschap en hoe hun beide levens geaffecteerd zijn door de gebeurtenissen van 09/11 ("nine eleven").

De PEN/Faulkner Award wordt sedert 1980 jaarlijks uitgereikt aan de beste fictieboeken, geschreven door Amerikaanse auteurs. Drie juryleden, jaarlijks gekozen uit de bestuurders van de PEN/Faulkner stichting, selecteren vijf boeken uit honderden inzendingen. De winnaar ontvangt een prijs van 15000 dollar en de auteurs op de shortlist ontvangen elk een prijs van 5000 dollar.

PEN/Faulkner Foundation

0 reacties:

Een reactie posten