Kroniek van het klooster van Sion digitaal te bekijken

Vanaf vandaag kunt u de "Kroniek van het klooster van Sion", in december vorig jaar aangekocht door de Stad Kortrijk, digitaal bekijken op de Flickr fotopagina van de Kortrijkse bib. Het unieke handschrift werd volledig gedigitaliseerd en kan on line bekeken en gedownload worden. In de loop van het jaar wordt het handschrift verder ontsloten en wordt de tekst ook omgezet in modern Nederlands.

Het manuscript, daterend van de eerste helft van de zestiende eeuw, geeft eerstehands informatie over de begingeschiedenis (1429-1497) van het Kortrijkse Augustijner klooster van Sion. Het klooster van Sion was gelegen op de plaats waar nu "K in Kortrijk" wordt gebouwd. De naam van de Sionstraat verwijst nog steeds naar het verdwenen klooster.

Dit belangrijke manuscript betekent een grote aanwinst voor de stad en voor de geschiedenis van de stad zelf. De aankoop van een dergelijk manuscript kadert volledig binnen het erfgoedbeleid van de komende jaren. In 2009 wordt immers het religieuze erfgoed van Kortrijk in de schijnwerpers geplaatst.

Ook dit jaar worden opnieuw een aantal topstukken van de Kortrijkse bibliotheek gedigitaliseerd en ook telkens on line geplaatst op de Flickr fotopagina van de bib.

0 reacties:

Een reactie posten