Astrid Lindgren Memorial Award 2009

In het Zweedse stadje Vimmerby, geboorteplaats van Astrid Lindgren, werd vandaag de winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award 2009 bekendgemaakt.

Maar liefst 153 kandidaten uit 60 landen werden genomineerd, waaronder ook de Vlamingen Carll Cneut, Klaas Verplancke en Bart Moeyaert.

De winnaar van deze zevende editie is uiteindelijk het Tamer Institute For Community Education geworden. Pas op 2 juni wordt hen de geldprijs van 5 miljoen Zweedse kronen (480 000 EUR) overhandigd.
Een kort juryverslag vindt u hier.

Het Tamer Institute probeert al ruim 20 jaar om het lezen en creatief denken bij Palestijnse jongeren uit de Gazastrook te stimuleren.

Want door de moeilijke omstandigheden ginder zijn boeken, verhalen en fantasie immers meer dan ooit heel belangrijk voor die kinderen, om zo af en toe eens te ontsnappen aan al het haat en geweld waarmee ze dagelijks worden geconfronteerd.

De Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) werd door de Zweedse regering opgericht ter ere van de wereldberoemde kinderboekenschrijfster die in 2002 overleed. Het is intussen dé belangrijkste kinder- en jeugdliteratuurprijs ter wereld geworden.

Meer info via www.alma.se en www.tamerinst.org

0 reacties:

Een reactie posten