César 2009: Uitreiking Franse filmprijzen

Zaterdagavond werden in het Parijse Théatre du Châtelet voor het 34e jaar op rij de Franse filmprijzen uitgereikt, les César Académie des Arts et Techniques du Cinéma 2009.

Séraphine, een film van regisseur Martin Provost over de kunstenares Séraphine 'de Senlis' Louis, kwam als grote winnaar uit de bus.

Deze Frans-Belgische film sleepte heel wat Césars in de wacht, nl. die voor beste Franse film, beste origineel scenario, beste kostuums, beste decors, beste fotografie en beste muziek.
Voor haar hoofdrol in deze film ontving de Belgische Yolande Moreau voor de tweede keer in haar filmcarrière een César voor Beste Actrice.

Er werd ook nog een andere Belgische actrice bekroond voor haar acteerprestaties: Déborah François kreeg de César voor beste vrouwelijke belofte voor haar rol in de film Le premier jour du reste de ta vie.
Nog een aantal andere Belgische talenten werden genomineerd, maar die vielen spijtig genoeg lang niet allemaal in de prijzen: beste eerste film (Home van regisseuse Ursula Meier), beste geluid (Philippe Vandendriessche en Ingrid Ralet) en beste mannelijke bijrol (Laurent Capelluto).

In de categorie beste buitenlandse film waren eveneens twee Belgische regisseurs genomineerd: de broers Luc en Jean-Pierre Dardenne met Le silence de Lorna en Bouli Lanners met Eldorado.
Beide films moesten zich gewonnen geven voor de film Waltz with Baschir van de Israëlische regisseur Ari Folman, die eerder al de Golden Globe won voor beste buitenlandse film.

Een volledig overzicht van alle categorieën en hun winnaars vindt u op de officiële website www.lescesarducinema.com.

0 reacties:

Een reactie posten