Maatschappij der Nederlandse Letterkunde

Het letterkundig-historisch genootschap De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde (MNL) reikt als sinds 1920 vijfjaarlijks de Prijs voor Meesterschap uit, afwisselend in de categorie Schone letteren, Nederlandse taal-en letterkunde of geschied-en oudheidkunde.
De Prijs voor Meesterschap 2009 werd toegekend aan Gerrit Kouwenaar voor z'n ganse oeuvre. Hij wint hiermee een gouden penning.

Daarnaast reikte het MLN-genootschap ook nog een aantal andere prijzen uit die tijdens de algemene jaarvergadering op 6 juni aan de laureaten wordt overhandigd:

Esther Naomi Perquin ontvangt de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2009 voor haar poëziebundels Servetten halfstok en Namens de ander.
Sinds 1925 wordt deze aanmoedigingsprijs jaarlijks uitgereikt aan een proza- of poëzieschrijver die nog maar één of twee publicaties op z'n naam heeft staan. De winnares ontvangt een penning en 7500 EUR.

De Dr. Wijnaendts Francken-prijs 2009 is voor Arnold Heumakers voor z'n boek De schaduw van de vooruitgang. Hij krijgt een oorkonde en een geldprijs van 2500 EUR.
Deze in 1934 opgerichte prijs wordt driejaarlijks afwisselend toegekend in de categorieën Essays, Literaire Kritiek of Cultuurgeschiedenis.

En tenslotte mag West-Vlaming Frans Debrabandere (Kuurne, 1933) de Kruyskamp-prijs 2009 in ontvangst nemen voor zijn Oost-Vlaams en Zeeuws-vlaams etymologisch woordenboek. Hij wint hiermee een oorkonde en 2500 EUR.

De Kruyskamp-prijs wordt sinds 1994 driejaarlijks uitgereikt voor een werk op het gebied van de Nederlandse lexicografie, lexicologie of de editie van oude Nederlandse teksten.

"Debrabandere slaagt er op voorbeeldige wijze in om op onderhoudende wijze aan te geven waar woorden taalkundig gesproken vandaan komen, waarbij hij in voorkomende gevallen ook nieuwe inzichten verstrekt door bestaande etymologische verklaringen expliciet te corrigeren."

Uit: juryrapport Kruyskamp-prijs 2009

Meer info via www.maatschappijdernederlandseletterkunde.nl

0 reacties:

Een reactie posten