Gouden Ganzenveer 2009 uitgereikt aan Adriaan van Dis

Vandaag vindt in Amsterdam de uitreiking plaats van de Gouden Ganzenveer 2009. De Academie maakte al in januari de winnaar bekend, maar pas vandaag mag laureaat Adriaan van Dis zijn prijs, een gouden ganzenveer, in ontvangst nemen. Daarnaast krijgt hij een jaar buitengewoon lidmaatschap van de Academie en wordt er dit jaar ook een speciale uitgave gepubliceerd over zijn belangrijkste werken.

© www.adriaanvandis.nlDe Academie ziet Van Dis als een auteur die er al meer dan 25 jaar in is geslaagd in een steeds multimedialer wordende samenleving op een unieke manier een breed publiek van lezers, luisteraars en kijkers te blijven boeien.
Uniek is zijn vermogen om moeilijke onderwerpen toegankelijk te maken zonder aan diepgang en nuance concessies te doen.
De Gouden Ganzenveer is een culturele prijs die sinds 1955 regelmatig wordt toegekend aan een persoon of instituut die op een of andere manier het geschreven en gedrukte Nederlandse woord onder de aandacht weet te brengen.
Zo mocht de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen de allereerste Gouden Ganzenveer in ontvangst nemen. Tom Lanoye werd in 2007 de eerste Vlaamse laureaat en de winnaar van vorig jaar was Joost Zwagerman.

Meer info via www.goudenganzenveer.nl en www.adriaanvandis.nl

0 reacties:

Een reactie posten