J.C. Bloemprijs 2009 voor Maria Barnas

© 2009 Stichting Mr. J.C. Bloem-poëzieprijs
De J.C. Bloem-poëzieprijs 2009 gaat naar de Nederlandse dichteres Maria Barnas voor haar dichtbundel Er staat een stad op.

Deze tweejaarlijkse prijs werd toegekend door een professionele jury (waarin ook twee vorige Bloem-poëziewinnaars zetelden) aan de beste tweede bundel van 2007/2008. Maria Barnas wint hiermee een bedrag van 2500 EUR. De officiële prijsuitreiking zal plaatsvinden op zaterdag 25 april.

Maar waarom wordt nu juist de tweede bundel bekroond? 'Omdat de eerste nog een toevalstreffer kan zijn', verklaart de J.C. Bloemstichting.

Ook al werd de eerste dichtbundel van Maria Barnas bekroond met de C. Buddinghprijs 2004, toch beaamt ze de mening van de organisatoren: 'Mijn tweede is steviger dan de eerste. De laatste gedichten zijn meer doorwrocht en er zitten ook duistere kanten aan. Ze kloppen ook meer met wat ik nu ben. In de tweede kun je inderdaad bevestigen wat je in de eerste belooft.'

De andere genomineerden voor de 4e J.C. Bloemprijs waren Alexis de Roode (Stad en land), Erik Solvanger (Slijp het sternum), Willem Thies (Na de vlakte) en Vlaming Bart Moeyaert (Gedichten voor gelukkige mensen). Eerder mochten o.a. Hanz Mirck en Hagar Peeters de J.C. Bloem-poëzieprijs in ontvangst nemen.

© Maria Barnas M C, 2005

0 reacties:

Een reactie posten