Kleine Cervantesprijs 2009 voor Noëlla Elpers

In het kader van de Wereldboekendag werd onlangs ook voor de elfde keer op rij de Kleine Cervantes Jeugdliteratuurprijs 2009 uitgereikt.

Met haar boek !Dolores! werd de Vlaamse schrijfster Noëlla Elpers (Koersel, 1959) verkozen als uiteindelijke winnaar.
Eerder won ze met datzelfde boek ook al de Thea Beckmanprijs ('07) en de Boekenleeuw 2008.

De andere genomineerden op de shortlist waren:
  • Jan De Leeuw - Rode sneeuw
  • Daan Remmerts de Vries - Wie is Libby Skibner?
  • Kristien Dieltiens - Candide
  • Jan Simoen - Slecht
  • Katrien Vervaele - de adem van de godin
  • Tanneke Wigersa - Mijn laatste dag als genie
Deze jeugdliteratuurprijs wordt jaarlijks toegekend aan een auteur die zich specifiek richt tot jongeren tussen 12 en 14 jaar. Uit de shortlist kiezen verschillende Gentse scholen eerst hun favoriete boek uit, waarna de vertegenwoordigers van de deelnemende scholen de uiteindelijke winnaar kiezen.
Tijdens de prijsuitreiking zelf wordt ook altijd een toneelstuk gespeelt, gebaseerd op één van de boeken uit de shortlist.

De Kleine Cervantes is een project van WOCK (Werken aan Onderwijs, Cultuur en Kunst) samen met de Gentse openbare bib en de het speeltheater De Kopergietery.


Dolores is één van de kinderen van een boerenpachtersgezin dat in het 15e-eeuwse Spanje woont, in het dorpje Biar. Ze is echter niet zomaar een meisje, ze is een dwerg. Ook al is ze kleiner en onhandiger dan de anderen, toch is Dolores heel slim en pienter.
Daarom vindt de heer van het kasteel Dolores een goed speelkameraadje voor zijn eigen dochter. En zo komt Dolores op het kasteel wonen. Daar verdient ze haar kost en inwoning door gezelschapsmeisje en nar te zijn. Wanneer een aantal jaren later de koning komt logeren, koopt hij Dolores van haar vader om zijn sombere dochter Johanna op te vrolijken. Dolores verhuist dus naar het koninklijk paleis en maakt daar kennis met de gruwelen van de inquisitie die in die tijd begon...


Meer info via www.schoolenbibliotheek.be

0 reacties:

Een reactie posten