Socrates Wisselbeker 2009

Tijdens de Nacht van de Filosofie in Amsterdam werd de Socrates Wisselbeker 2009 uitgereikt aan Hans Achterhuis voor zijn boek Met alle geweld. Hij wint hiermee de geldprijs van 500 EUR.

De Socrateswisselbeker is een jaarlijkse prijs voor de auteur van het meest urgente en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek van het voorbije jaar.

"Hans Achterhuis heeft zich in zijn meesterstuk als een 'filosofische veelvraat' door de relevante literatuur heen gewerkt en slaagt er zo in de vele aspecten van dit ’veelkoppige monster’ te onthullen. Achterhuis gaat in op allerhande actuele kwesties, van gewelddadige games tot de affaire-Duyvendak, maar verliest daarbij nooit de dringende filosofische vraag uit het oog hoe geweld ontstaat en hoe het gerechtvaardigd wordt. Daarnaast bereikt hij met zijn boeken een groot publiek, zónder de filosofische ernst prijs te geven." , aldus de jury.

Uit alle 70 titels die dit jaar in aanmerking kwamen, werden uiteindelijk vijf boeken genomineerd. Zelf vond de jury het enorm opvallen dat de meeste boeken op de shortlist bijzonder prikkelend en zelfs ietwat provocatief zijn:
  • Hans Achterhuis - Met alle geweld : Over de vele verschijningsvormen van geweld
  • René ten Bos - Het geniale dier : Over menselijke neiging om de natuur een handje te helpen en te perfectioneren
  • Sjaak Koenis - Het verlangen naar cultuur : Over de omslag in de Nederlandse politiek waarin politiek meer en meer gezien wordt als een expressie van cultuur
  • Jenny Slatman - Vreemd lichaam : Over het zelfbeeld in een cultuur waarin het menselijk lichaam geperfectioneerd kan worden door middel van technologisch ingrijpen
  • Jean Paul van Bendegem - Over wat ik nog wil schrijven : Een boek over nog niet bestaande boeken

0 reacties:

Een reactie posten