Een halve eeuw Sint Pius X in Kortrijk: 1959 - 2009

Een halve eeuw Sint Pius X in Kortrijk (1959-2009) : een parochie aan de stadsrand tussen conciliaire impuls en actieve minderheidskerk

Auteur Christian De Paepe (°1938, Kortrijk), emeritus gewoon hoogleraar aan de KULeuven, schreef over vijftig jaar stads- en parochieleven op Sint Pius X in Kortrijk.
In het eerste hoofdstuk wordt veel aandacht geschonken aan de voorgeschiedenis, opbouw en de eerst levensperiode van de wijk (1955-1959).
In de vier daaropvolgende hoofdstukken schrijft Christian De Paepe uitgebreid over vijftig jaar stads- en parochieleven op Sint Pius X en over hoe de maatschappij, de leefomgeving, de kerk en de parochiegemeenschap in al die jaren zijn geëvolueerd en veranderd.

Het boek is rijkelijk geïllustreerd met nog onuitgegeven documenten en fotomateriaal. In bijlage vinden we ook een tijdtafel, een personenindex en een verkenning van het grondgebied, het kerkgebouw, de aanwezige kunstwerken en het meubilair.

Kortom, het is zoals Dirk Verhenne, voorzitter van de kerkraad, schrijft in zijn voorwoord: "Dit is een boek voor mensen die de parochie Sint-Pius X op een of andere manier genegen zijn en tegelijk heeft het een bijzondere waarde voor een breed geïnteresseerd publiek."

Mijn verhaal is gewild persoonlijk gekleurd, breed maatschappelijk en niet louter kerkelijk, met plaats voor een eigenzinnige noot, met een kritische kijk maar ook met zo veel mogelijk inleving voor actoren en gebeurtenissen. [...]

Het is geen droog wetenschappelijk verslag geworden maar een aangenaam leesbaar, licht verteerbaar, levensecht, hier en daar anekdotisch gekruid en vooral persoonlijk verhaal.

Christian De Paepe
Wat is de Kortrijkse Reeks ?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”. Een verzameling van gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. De Kortrijkse reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal.

0 reacties:

Een reactie posten